2022-11-17 143 浏览
听到好多朋友都推介呢间隐世日式Fusion小店秋香,一于就去试一下😉 餐厅外面已经好有feel,复古风嘅装修,店内墙上挂有周星驰电影〈唐伯虎点秋香〉嘅经典对白 「别人笑我太疯癫我笑他人看不穿」字句,玩味十足,而且灯光都好relax,特别欣赏水吧上面啲酒瓶吊饰,好靓😍餐厅主要供应串烧、招牌煲仔饭,每日都有供应午市套餐,堂食套餐包括:前菜、味噌汤、soft drinks (可乐/姜啤/柠檬梳打/炭酸水/橙汁),初头见佢个价位都唔平,但睇落去你就知系物超所值👍🏻首先有绿色嘅海藻,酸甜开胃,再配有紫菜味噌汤🥣味道不错,唔系求其开粉嘅味精汤,之后就到最期待嘅主菜。1️⃣ 盐烧白鳝煲仔饭🍲 $238呢度嘅招牌菜之一!每日限定供应,所以最好就订枱时都叫职员留定一个,即叫即烧,上枱个时仲热辣辣🔥4大旧白鳝爽口弹牙,非常肥美肉嫩,皮烧得好香脆,每啖鱼肉都充满鱼油脂香,另外,煲仔饭最重要梗系饭焦!围住煲底都有,佢用左珍珠米,所以饭焦口感都特别烟靭,而且米饭吸满白鳝啲鱼油,配埋葱花同少量樱花虾干,无得顶💯2️⃣ 麻辣创意鸡煲仔饭 $148煲仔饭的卖相就已经好吸晴,饭面舖上一层以辣椒及葱花盖著的鸡肉🐤中间仲有个生鸡蛋

1️⃣ 盐烧白鳝煲仔饭🍲 $238
盐烧白鳝煲仔饭

2️⃣ 麻辣创意鸡煲仔饭 $148
煲仔饭的卖相就已经好吸晴,饭面舖上一层以辣椒及葱花盖著的鸡肉🐤中间仲有个生鸡蛋黄🍳净系睇个颜色就已经知道味道一定好香浓,啲鸡肉加埋洋葱一齐煮,鸡肉仲好嫩滑,饭粒沾满左蛋黄汁同本身嘅酱汁,非常惹味,佢个麻辣唔太辣,不过真系好味好惹味😋
麻辣创意鸡煲仔饭

3️⃣ 自家茉莉薄荷苹果蜜+$15
佢地嘅自家制苹果蜜🍹颜色好靓,味道甜甜地,闻到少少茉莉花清香气,配埋薄荷叶,可以解腻。

4️⃣ 秋香特饮 +$15
今次个特饮系杞子桂圆红枣茶,仲以为系普通一杯热饮,上到枱有惊喜,系一壶咁上🫖再配个小酒杯,入面有不少杞子桂圆红枣,啱哂女士们😍

总的来说,环境一流,食物有品质,而且服务都好好,不过位置唔多,所以记得要预早订枱,下次有机会要试埋个晚市。原来秋香喺屯门有两间分店,一间喺康景花园,一间喺黄金海岸,可以多个选择。

#foodie_couple_hk_sm816
盐烧白鳝煲仔饭