2023-08-17
今天和朋友在旺角行街行到大角咀,见到在附近有食粥底火㶽店舖,亦见到门口有优惠食谱,于是就走了入去食海鲜粥底火㶽🔥此餐厅位于大角咀杉树街金基大厦地下G7号舖,邻近旺角及太子。店内装修简洁,卡位坐得舒适,啱晒食火锅。粥底结白,我拣咗店员推介的肉蟹餐😉 有七款时令嘅㓥海鲜、六款自选火锅配料、三款煮粥时菜配料及一款精华海鲜粥,真系好有特色💯肉蟹餐嘅海鲜配料有肉蟹、基围虾、鲜鱼肉、圣子、鲍鱼、沙白蚬同细蚬,之后来火锅配料有美国肥牛、手工鲜虾云吞、姜汁皮蛋贡丸、黄金响铃、养颜花胶片、唐生菜,样样睇落都新鲜好味😋仲有粒粒南瓜、芋头、粟米用来煮粥食。粥锅滚开后,我哋先放海鲜落粥底火锅,间餐厅有个计时钟及餐牌话你知放肉蟹要十分钟、基围虾同鱼肉就要2分钟、鲍鱼要3分钟及蚬就要2分半钟,跟住做真系吃出鲜甜好好味。落完海鲜后,先落南瓜、芋头和粟米,跟住就落埋所有火锅配料,最后令到粥底超滋味。而火锅配料嘅牛肉亦好有肉味,手工鲜虾云吞好够爽口,养颜花胶片又够大件又入味够林,尤其是姜汁皮蛋贡丸,真系令你吃到所有好味道。最后加入粥胆、蛋浆、猪油渣、芫荽、菜谱、冬菜、葱花,一起沸腾搅拌后便熄火,可慢慢品尝,这真是极品海
最后加入粥胆、蛋浆、猪油渣、芫荽、菜谱、冬菜、葱花,一起沸腾搅拌后便熄火,可慢慢品尝,这真是极品海鲜粥👍🏻
这间粥底海鲜火锅应该叫满足,质量较高档但价钱适中唔贵,下次我会再来吃龙虾餐😘有机会我会再返嚟帮衬!!抵食!!