2022-10-05
朋友带我黎左尖沙咀食荷兰菜~~餐厅系由荷兰华侨米芝莲厨师主理, 本身未食过荷兰菜既我都有D期待餐厅环境格局四正宽敞, 每张枱相隔一段距离, 私人度甚高, 可以舒适地同朋友举杯畅谈我地今日食既系荷兰菜Omakase~ 最权由厨师发板~~加$200就可以配埋餐酒荷兰香肠配洋葱咖哩蛋黄酱荷兰香肠口感较扎实, 咖哩蛋黄酱味道唔算好容易唔会抢咗肉嘅味道自家制阿姆斯特丹脆炸牛肉丸脆炸牛肉丸外皮非常松脆,内里口感软嫩juicy荷兰田螺鲜嫩嘅田螺用一个外皮松脆嘅皮载住, 配埋特制酱汁口感丰富 橡木烟熏野生鳗鱼用橡木烟熏嘅做法令到鳗鱼带有独特味道,但又唔会盖过鳗鱼本身嘅鲜味 令味道口感层次更上一层楼美食当然要配美酒,主厨亦都系一个调酒师,会为每道美食配上适合嘅餐酒荷兰鳕鱼配龙虾鳕鱼油脂丰富,口感嫩滑,入口即溶 龙虾鲜甜,肉质爽弹 荷兰新鲜无激素走地鸡冇激素嘅鸡令人食得安心,呢只黎自荷兰既鸡肉质幼嫩可口,外皮烤得香脆松软,直情连鸡脚都卜卜脆可以直接咬黎食美食配红酒炸薯条呢款荷兰薯条又阔又扁,外皮脆得黎夹著满满薯蓉,黏埋特制酱汁一齐食味道一流
荷兰香肠配洋葱咖哩蛋黄酱
自家制阿姆斯特丹脆炸牛肉丸
脆炸牛肉丸外皮非常松脆,内里口感软嫩juicy
荷兰田螺
鲜嫩嘅田螺用一个外皮松脆嘅皮载住, 配埋特制酱汁口感丰富
橡木烟熏野生鳗鱼
荷兰鳕鱼配龙虾
鳕鱼油脂丰富,口感嫩滑,入口即溶 龙虾鲜甜,肉质爽弹
荷兰新鲜无激素走地鸡
美食配红酒