2020-07-02
隔咗一段时间又要打边炉啦❤️❤️(我人生真系唔可以冇咗边炉😅😅)而今次就去咗粉岭嘅联和墟觅食呢间铺头叫做龙手工涮涮锅——————————我哋嗌咗海鲜锅(冬阴功)($298)、午餐肉($48)、手打四宝丸($98)、一份牛骨髓($58)、牛肚($78)、美国安格斯肥牛(小)($168)之后嗌咗两罐汽水($12@1)同埋一支竹蔗茅根(小)($38)首先讲咗个火锅汤底先啦呢个海鲜锅系我个朋友话想食嘅第一眼见到就觉得其实有啲贵🤔🤔但系都真系算足料嘅因为有四只鲍鱼系入面而且都好鲜甜同埋弹牙💛💛 之后仲有几只几鲜甜嘅虾同埋蚬肉同埋佢几钟意呢个酸酸甜甜嘅冬阴功(利申我自己对冬阴功汤冇咩喜好)我自己就觉得佢地侧重比较酸多过系辣之后就系打边炉配料其实我系第一次食牛骨髓🤔🤔(因为呢个系老板娘推荐)真心好少见出面有得食牛骨髓我觉得佢系比较入口即化𠮶种𠮶口感其实都OK嘅⭐️⭐️但系我睇样未必会知原来佢就系牛骨髓之后就系佢哋嘅招牌手打四宝丸你会食得出真系手打嘅因为粒粒都好弹牙🥰🥰牛肚味道都几唔错嘅配埋呢个又酸又辣嘅汤底好fresh而午餐肉都真系好厚👍👍应该有成罐午餐肉咁滞最后嚟𠮶个亦都系我最期待嘅一碟就系cover嘅美
(我人生真系唔可以冇咗边炉😅😅)
而今次就去咗粉岭嘅联和墟觅食
而且都好鲜甜同埋弹牙💛💛
之后仲有几只几鲜甜嘅虾同埋蚬肉
我自己就觉得佢地侧重比较酸多过系辣
之后就系打边炉配料
其实我系第一次食牛骨髓🤔🤔(因为呢个系老板娘推荐)
真心好少见出面有得食牛骨髓
就系cover嘅美国安格斯肥牛☺️☺️
呢个虽然好贵但系真系好值得要试吓❤️❤️
因为佢呢度嘅安格斯肥牛真系超高质
而且入口即溶超正
(不过唔系任食嘅边炉真系唔系好抵)
最后讲埋其实呢度要收火锅酱料费用嘅
$10一位