2022-11-21
大埔八妹鸡煲,深受街坊欢迎,间唔中想打边炉都会谂起呢间。𠮶日同朋友两个去,其实两个打边炉叫𩠌就比较唔方便,因为可以试到嘅款式唔多。我哋𠮶日拣咗醉鸡汤底,竹笙、粟米、唐生菜、韭菜饺、滑牛肉、响铃,再嗌咗竹蔗茅根清清热气。汤底味道唔错,系一如既往印象中嘅味道。嘢食方面今日嘅VIP竟然唔系响铃,而系韭菜饺。韭菜饺里面有好多嘅肉汁,以蔬菜饺来讲真系令人眼前一亮,饱到爆炸,大家都系清晒呢一碟,反而系不嬲印象中好好食嘅响铃食到最后就有啲油腻感,所以冇食晒。其次第二出色就系滑牛肉,打边炉一般人都会比较钟意叫肥牛,今次我就试一试佢嘅滑牛肉,顾名思义,质感的确比较滑溜,但系价钱只系肥牛嘅三份一左右,味道唔错又抵食。至于其他嘅菜式都比较中规中矩,叫做keep到水准,嚟紧冬天如果想打边炉都会再返嚟呢间😋