2022-04-30 178 浏览
黎到恢复晚市堂食既第二个星期,当然继续报复式出街食。今次到乐富一间川菜餐厅。之前家姐食过另一间分店,外卖回家食,话好食,所以今日我去堂食叫几款嘢食试吓。椒麻皮蛋首先食过凉菜,皮蛋同平时食既有D唔同,唔系黑色,蛋白位系啡透明,蛋黄好够大,而且系橙色,好吸引,食入口麻辣味十足,刺激味蕾,不过又冇俾d麻辣抢咗皮蛋味,特别得来,好唔错。十三少酸菜鱼一上枱好震撼,好大碟,员工提我地先试再试鱼汤,汤少少酸少少辣,好有鱼鲜甜味,入口好开胃。配料好多,有酸菜、莴笋、萝卜、菇同鱼块,白雪雪鱼块片得好薄,食落新鲜嫩滑。员工话d鲈鱼每日新鲜切片,汤亦都系即日熬,的确又真系好好味,食到停唔到口,非常之正,佐白饭亦都一流。川式口水鸡呢个口水鸡食落好滑身,冇咩骨,啖啖肉,d肉好滑,皮爽,辣油唔会太辣,d芝麻又好香,鸡下低仲有啲青瓜,青瓜爽脆清新,可以解腻。红糖糍粑男朋友第一次食,有d似糯米糍,不过系糯米造成条状,热辣辣,外脆内软糯,外面外面黐咗啲花生碎及黄豆粉。另外有一碟杰身的红糖用黎点响糍粑,微甜,男朋友话觉得好特别,因为平时食糯米糍多数都系日式糯米糍,感觉新鲜。整体上今次晚餐好满意,味道好,而且份量大,下次带

椒麻皮蛋

十三少酸菜鱼

川式口水鸡

红糖糍粑

整体上今次晚餐好满意,味道好,而且份量大,下次带埋妈咪爹哋一齐去食。