餐厅: 八月花 (朗豪坊)
资讯:

2018-03-22 7539 浏览
今晚我們喺旺角砵蘭街附近做完嘢之後,去咗朗豪坊睇吓有邊間店好食?行到去見到間「八月軒」,就諗起之前嚟食過覺得唔錯,兼且有信用卡優惠,所以我們就決定入去食飯!我們叫咗安格斯半熟牛肉沙律嘅牛肉因為係燒到半熟,所以肉質非常鮮嫩軟滑,牛肉味相當鮮味濃郁,而且有入口即溶嘅感覺,再夾埋啲鮮甜爽脆嘅洋蔥同彩椒一齊食,口感超豐富,食落感覺好清新,唔會食一兩件就好膩或好滯!洛神花黑豚骨嘅肉質非常鬆化軟滑,用洛神花嚟做嘅醬汁酸酸甜甜,相當醒胃,而且完全無膩同滯嘅感覺!松露醬香煎比目魚伴岩米嘅比目魚煎到好外脆內嫩,有淡淡嘅松露香味,最好係唔會太過濃郁,而岩米嘅質感亦好煙煙韌韌!荷香蟲草花蒸滑鷄蒸嘅時間火候控制得啱啱好,所以肉質超鬆軟嫩滑,完全無「嚡」嘅感覺,而且有淡淡嘅荷葉同蟲草花嘅香味!101鮮果拿破崙嘅造型賣相好似臺北嘅101大樓咁,所以個名就叫101,拿破崙嘅質感相當酥脆,而且每一層之間仲舖滿吉士醬同每一層都唔同嘅水果粒,分別係西瓜、哈密瓜、蜜瓜等等等等⋯⋯頂層仲有一塊長身嘅麥芽糖,令到賣相好似臺北101大樓咁,而旁邊亦擺放咗一嚿彩色拔絲,食落感覺好似棉花糖咁,真係好正呀!
牛肉味相當鮮味濃郁,而且有入口即溶嘅感覺,
洛神花黑豚骨嘅肉質非常鬆化軟滑,
用洛神花嚟做嘅醬汁酸酸甜甜,相當醒胃,
而且完全無膩同滯嘅感覺!
松露醬香煎比目魚伴岩米嘅比目魚煎到好外脆內嫩,
完全無「嚡」嘅感覺,而且有淡淡嘅荷葉同蟲草花嘅香味!
101鮮果拿破崙嘅造型賣相好似臺北嘅101大樓咁,
安格斯半熟牛肉沙律