2017-01-18
1984 浏览
本人自问对食都好随便,但好食会讲,难食就最多冇下次,但呢间就一定有下次,自问鸡煲都食过好多间,来来,一品,长城,筲箕湾的,如果话系水煮....又未至于,倒不如话间间都各有特色,但呢间个味道真系咁多间都不及,的独特GA香味,其余个几间,其实有两间系偏咸左少少,食唔出个鸡味,唔知系唔系用来遮左D雪味喇?另外两间仲似水煮(水浸),食件鸡就冇咩味上到,鸡本身都唔新鲜,但呢间真系好明显鸡滑,入味之余,仲食得出食材本身既味道,而且份量好似比其他铺多DD,食完个煲好满足,好奇妙.食完个鸡煲,加汤做火锅,先明白,上鸡煲时,老板娘叫伙记起煲时动作,原来系令D酱料唔黐底,打边炉时冇咁易𤇭底.到火锅料,脆骨腩非常脆(新鲜),原来老板娘会自己包水饺同馄饨,就点左来食,明显系即日新鲜包,唔系包定雪几日个D,大大粒,足料,完全唔同其他铺头,西洋菜,超甜栗米,正~~仲点左个炸支竹同,皮蛋同青瓜,等水滚时食都好正,炸支竹系新鲜炸,就咁食都好好食,所以好快食哂影唔到,最后点埋个午餐肉,识食既都知打边炉食佢系几咁邪恶既事.
题外话/补充资料:
最后食到尾声,老板娘见我地3个人叫咁多野食(因为有1位女性),问我地好唔好食,咁多都食得哂,同老板娘吹左一阵,原来佢对食材,伙计,铺头整洁都好有要求,好少铺头用白色面既台,佢话易睇到污渍,地下冇食物残渣,又成日提点伙计帮客人清骨清碟,客人食得舒服坐得舒适~~我即刻谂,咁又系㖞,都未试过鸡煲打边炉可以食得张台咁干净.至于食材,老板娘话,食物好食,D客自然会返转头,唔想好似出面D铺咁,搞任食或者入差少少既货,D食物味道完全唔同哂,D客实唔会再来.如此有心的老板,下次一定再来~~
门口和附近有少量咪表车位