2016-09-15 2570 浏览
之前我们去过深井嘅「郑记士多」买过凉果食,话下次再嚟𠮶阵一定要试吓老板嘅招牌奶茶!今日入到嚟终于有机会可以一试!喺冲茶𠮶阵老板相当详细咁同我们讲解,原来冲茶都可以有咁多学问,令我们对茶更加了解同认识,仲可以学到好多嘢!因为老板用超高温嘅热水,将所有茶具煮过,煮茶嘅铁锅都经过煮热之后,先加入红茶再经过慢火烘焙,令到茶嘅香味,芳香扑鼻,老板再加入花奶后,就直接倒入较早前预备好热辣辣嘅茶具入面,之后攞畀我们饮,饮第一啖已经感受到老板同我们讲解嘅𠮶种齿颊留香,由于本人当时一直顾著影相,虽然冻咗少少,但味道依然都系咁芳香浓郁!试过红茶之后,老板再同我们推介用中国龙井茶嚟冲,一饮就觉得点解用中国龙井茶嚟做奶茶都可以咁夹,一样都系齿颊留香,就算隔咗一两个钟后,口腔入面仍然有奶茶嘅香味!所以呢碗招牌奶茶就算要卖百几蚊一碗,都系物超所值,有专人喺你眼前亲自煮畀你饮,真系至高享受,真系值得一试!
今日入到嚟终于有机会可以一试!
就算隔咗一两个钟后,口腔入面仍然有奶茶嘅香味!
2016-09-10