2023-12-08
其实…大乡里嘅我都系第一次食Omakase,所以当靓妈约我去食好嘢,我就紧系话好,要去见识见识一下嘛!我地去左位于渣打银行大厦ODDS内嘅今鮨,我地由店员引路下到详二楼VIP房间嘅今鮨。入内系木系装修,整体上都系舒适嘅,有一种自成一角嘅感觉。我地拣咗发办嘅13件,当准备开始时,佢都会问我地有冇食物敏感..等等,好贴心呢!先嚟前菜,有什菜沙律同埋日式蟹肉蒸蛋。不得不提下个蒸蛋,滑溜溜的嚟又超香蛋味,而且仲有好多蟹肉添。之后就睇住开始为我地准备13件,其实每一件鱼肉都好新鲜,而所用嘅赤醋饭比例恰到好处,所以饭团同鱼生两者的味道可以更加夹。深海池鱼 - 肉质鲜嫩肥美,而且鱼油甘香,味道都好浓厚。地金目鲷 - 质地柔软细腻,口感细腻甘甜,添加食用花令口感更加丰富。赤贝 - 口感脆嫩,而且入口会带点点柑吉味。白虾 - 由多只细细嘅虾仔团放在一齐,与平日食的虾寿司口感非常唔同,感觉都好得意。狮鱼 - 肉质紧实而且口感肥润,最特别系加上柚子胡椒作调味,所以食后会有阵阵酸酸辣辣嘅感觉,绝对系惊喜之作。鲭鱼 - 鱼肉厚身但都好有弹性,加上带有少少葱花,所以入口就会由葱香带出鲭鱼嘅香味。拖罗 - 来自青森
入内系木系装修,整体上都系舒适嘅,有一种自成一角嘅感觉。
深海池鱼 - 肉质鲜嫩肥美,而且鱼油甘香,味道都好浓厚。
赤贝 - 口感脆嫩,而且入口会带点点柑吉味。
拖罗 - 来自青森县大间嘅拖罗,佢嘅鱼味浓郁,而且油分适中,所以有入口即溶感觉,超级喜爱…大赞呀。
𩽾康鱼肝 - 有「海底鹅肝」之称美誉嘅珍贵食材,而且系秋冬季时令食物,肥美浓厚嘅口感,真系充满惊喜。
海胆 – 超级鲜嫩而且味道浓郁甘甜,口感细腻绝对可以用入口即化嚟形容。
剥皮鱼 -肉质爽弹烟韧,再加入鱼肝作为酱汁,所以口感更加香浓绵密,鲜味十足。
喜之次 - 火炙过嘅喜之次迫出部份油脂,所以入口带一点油脂令到肉质更滑,好甘香。
筋子 - 时令嘅筋子粒粒都晶莹通透,鲜甜得嚟又带咸香嘅味道,而且仲超级爽弹添。
拖罗手卷 - 紫菜食落仍够爽脆,吞拿鱼腩蓉打得绵密而且份量十足。
之后就嚟个面豉汤
最后就来一客超甜嘅日本柿为今餐划上完美嘅句号
今餐享受左一个超水准嘅日本料理,真系超级满足呀!