2023-08-05
今日经开旺角,同朋友行到家乐坊附近有啲饿睇下附近有咩食一,抬头见到三公呢间店,发现系新开嘅台式餐厅,决定试下😮香酥排骨卤肉饭便当排骨炸得香脆,入口即化,饭嘅口感好弹牙,好有嚼劲。卤肉酱汁汁好入味,唔会太咸,而且肉质好软熟香酥排骨椒麻拌面便当排骨同椒麻酱嘅组合好特别,口感酥脆多汁,而面条弹牙有嚼劲。椒麻酱香辣味十足,开胃。水莲水莲脆口清甜,有一种特殊嘅爽脆口感,非常健康。椒麻鸭舌鸭舌质感鲜嫩,入味,而且椒麻酱带劲,辣味刚好,唔会太辣,啖落去仲有啲微微麻麻嘅感觉香肠配梅子芭乐香肠煎得金黄香脆,咬落去有微微的韧劲,梅子芭乐酸甜味道恰到好处,同香肠嘅风味互相衬托柠檬阿里山爱玉冻爱玉冻得刚好,唔会太硬,而且有晶莹嘅口感,柠檬味道香醇,带返清新嘅口感,好解腻。黑糖浓乳爱玉菓子爱玉菓子外层有Q弹嘅口感,配埋黑糖浓乳真系不错,黑糖香甜同爱玉嘅清香结合得好好,一啖食落去,甜而唔腻。三公嘅食物印象好深刻。唔止味道正,口感亦都好出色。无论系香酥排骨卤肉饭便当、香酥排骨椒麻拌面便当、水莲、椒麻鸭舌
香酥排骨卤肉饭便当
香酥排骨椒麻拌面便当
水莲
水莲脆口清甜,有一种特殊嘅爽脆口感,非常健康。
椒麻鸭舌
香肠配梅子芭乐