2023-01-20
📍#中环 La Vache! 适逢拍拖纪念月就到,梗系揾啲特别嘅餐厅庆祝😄同埋下个月都情人节,啱晒大家做定功课先😆成间餐厅得一个set,全日一样价钱$398+10%,所以唔驶头痕🤪包咗沙律同牛扒,饮品甜品另计🙂舖头装饰得好似传统法国嘅餐馆,但又有啲现代feel,因为有啲水彩画画咗外国嘅景色🎨每张枱上面都有大灯,所以影靓相打卡唔难啦📸同埋备注生日/纪念日叫甜品仲有成班waiter围住唱歌,同系碟到写字,好有气氛😙🥗有机合桃沙律好大份,酸酸地嘅汁配埋一大堆菜,食到一半都觉得有啲饱🤣加埋合桃嘅坚果味同脆脆嘅口感,令到就算唔落芝士或者火腿都够✌🏻🥩招牌美国USDA Prime顶级10安士肉眼牛扒拣咗三成同五成熟,好唔好食其实好睇彩数😟因为有啲位好多筋,切唔开仲摄哂牙😵💫肉味唔太出,只可以话正常😗点咗特制酱汁,应该系蒜蓉牛油,真系提升咗啲味道🧈另外本身有蜡烛系下面暖住只碟,防止牛扒变冻同牛油凝固,但系烧咗一阵就熄咗,隔离个个菜都未上就熄咗冇人理,有啲扣分🤏🍟 无限量供应香脆金黄炸薯条幼薯条世一☝🏻上到枱仲热辣辣,据说系用牛油炸,所以出面系应该冇咩机会食到🥹不过seasoning有啲重手,好多盐
🥗有机合桃沙律
🥩招牌美国USDA Prime顶级10安士肉眼牛扒
🍟 无限量供应香脆金黄炸薯条
幼薯条世一☝🏻上到枱仲热辣辣,据说系用牛油炸,所以出面系应该冇咩机会食到🥹不过seasoning有啲重手,好多盐,薯条都刮口再系伤口洒盐,但真系好好食😂
🍰法式千层酥
好厚阿,酥皮都好脆,切落去仲有卡卡声🔪啲忌廉打到好轻身,脆脆嘅酥皮配轻滑嘅忌廉系好特别嘅感觉🤭不过有小建议,唧啲cream系底防滑,唔系件千层酥漂移咁款,拎唔到起身影相😬
🥧柠檬蛋白批
个人唔推荐,可能食唔惯😓怀疑waitress枱枱都sell话好食,结果多人叫,但系大部分都食剩😧柠檬批部分正常,柠檬馅好滑,批底仲做得好好,好脆好香牛油味😙蛋白个到劲腥,仲要系waiter放柠檬批一阵,蛋白部分系滑咗出离,搞到好分离咁食😳
人均价钱-$288+10% (black series优惠)
评分-回头草指数(🍀🍀🍀🍀🍀满分)
食物:🍀🍀🍀
环境:🍀🍀🍀🍀🍀