2022-02-04
《Wagyu Ya》呢次同朋友嚟到呢间专食和牛既餐厅🤤 环境唔大但坐得几舒适,店员友善热心~ 佢地有个special tasting menu 系和牛宴,真系岩晒牛魔王😋 🍭SPECIAL TASTING MENU($888/1)-和牛沙律好快就上咗个沙律!同平时唔同既系佢有几片和牛喺度,和牛好嫩滑可口~ 蔬菜新鲜,再加少少麻酱真系好好味!我地好快就清晒成碟😂-和牛紫苏天妇罗总共有六小件~ 每件均点缀咗少片金箔,增加视觉效果!味道方面,紫苏既味有少少抢咗和牛既味,不过亦成功减低和牛既油腻感!两者一齐食做到外脆内软!-和牛鹅肝三文治绝对系睇得又食得之作!烘脆既面包包住厚切和牛同鹅肝🤤 再加埋金箔成个画面好靓!一齐食真系成日油香味😆 所以接下嚟店员俾咗碟酸酸甜甜既渍蕃茄仔做间场冲一冲走啲油腻感~ -和牛拼盘包括牛舌,西冷,肉眼,牛三角,薄烧各两片~ 店员叫我地先烧肉眼,之后烧西冷,牛舌,最后先烧牛三角~因为牛三角系最肥最爆油~ 并温馨提示我地要点wasabi 渍去减低油腻感~ 因为佢地啲牛好新鲜好靓~ 油脂分布均匀~ 所以味道都系无得输~ 店员会帮手烧薄烧因为最难烧,点埋生鸡蛋真系正🤤-和
🍭SPECIAL TASTING MENU($888/1)
-和牛沙律
-和牛紫苏天妇罗
-和牛鹅肝三文治
-和牛拼盘
-和牛樱花虾舞茸釜饭
其实食完前面𠮶啲都有啲饱~ 好彩个饭唔算多~ 但佢啲珍珠米加埋牛酱汁真系劲香口,我唔太食饭既都破戒食下食下就清咗好鬼多🙈
-面豉汤
-Daily Dessert
系日本士多啤梨加每人一樽煎糖牛奶布甸🤤 布甸口感比一般布甸扎实,有香浓牛奶味,超好食!士多啤梨好鲜甜,正!