2023-10-05
好耐冇试过食茶记下午茶! 呢日去咗快乐•顺景食下午茶,冰室好有人气,星期日都要排队等一阵先有得入座。孜然生炸鸡髀(送热饮$48)呢个几乎每枱必点,食完都觉得值得一试!鸡髀分量十足,外皮炸得香脆,肉质嫩滑多汁,撒满孜然粉更加惹味!可以配薯条、菠萝油或杂果沙律,好怀旧!沙爹牛肉煎蛋米粉(送热饮$42)呢个相对下就比较普通,沙爹牛肉调味甚咸,欠花生香。两款下午茶餐都奉送热饮,喺铜锣湾嘅讲,性价比确系几高!冰室亦主打面包,当中仲有好多市面已经买少见少嘅款式!我就拣咗传统忌廉筒($15),由于手工繁复,而家已经好少面包店供应,难得见到当然要一试!忌廉筒酥皮松软富牛油香,包住香滑嘅奶油,邪恶但美味!相信如果新鲜出炉,会更加好食!身为榴梿控,见到有榴梿菠萝包($18)又点可以错过!馅料真系加咗榴梿酱,味道浓郩。下次有时间都想试埋沙翁同鸡批呢!
孜然生炸鸡髀(送热饮$48)
沙爹牛肉煎蛋米粉(送热饮$42)
呢个相对下就比较普通,沙爹牛肉调味甚咸,欠花生香。
两款下午茶餐都奉送热饮,喺铜锣湾嘅讲,性价比确系几高!
冰室亦主打面包,当中仲有好多市面已经买少见少嘅款式! 我就拣咗传统忌廉筒($15),由于手工繁复,而家已经好少面包店供应,难得见到当然要一试!忌廉筒酥皮松软富牛油香,包住香滑嘅奶油,邪恶但美味!相信如果新鲜出炉,会更加好食!身为榴梿控,见到有榴梿菠萝包($18)又点可以错过!馅料真系加咗榴梿酱,味道浓郩。下次有时间都想试埋沙翁同鸡批呢!