2018-01-03
平时过黎呢边都系诏隔离饮酒玩飞标,今日兜过黎见到新开既一间拉面店!反正lunch要揾野食,拉面都唔错,坐底再算~估唔到餐厅有间开一d单丁位,第一次见!厨房都算系开放式,但好多碗遮住左餐台上边冇太花巧,都系简简单单有纸巾同几种调味料,但神奇地有一部ipad系台!估唔到普通一间拉面店都咁有心思买套system返黎落单的确,用机落单少d出错,同埋唔洗成日俾人催落单,我觉得唔错的!当然!如果你想揾人落都可以,都有餐纸俾你写用ipad点都非常方便,拣左咩面之后,入到去仲可以拣面既软硬度,汤既浓淡同配料既多少!仲可以追加配料! 第一次食就唔加住,好食既话,下次有机会黎先再加𩠌小食有四款,支豆炸鸡同饺子都系大路野,所以我拣左一份八爪鱼波波!而呢度既冻饮竟然可以加冰杯! 可以keep住够冻,夏天既话真系一定要点! 冬天就唔加冰都够冻了拣好哂,自己落埋单就可以挠埋手等野食!10分钟左右碗面就送到!第一次黎原来想试原味既猪骨汤,但见佢太极拉面有蟹膏,所以唔试原味了!我拣左普通汤底,睇落唔系特别浓,但饮落好似食紧一堆煮烂左既猪骨咁,胶质好重,味道超浓,口感超滑!原来汤底都系用猪骨汤做底,再加墨鱼汁落去,味道
反正lunch要揾野食,拉面都唔错,坐底再算~
估唔到餐厅有间开一d单丁位,第一次见!
厨房都算系开放式,但好多碗遮住左
餐台上边冇太花巧,都系简简单单有纸巾同几种调味料,但神奇地有一部ipad系台! 估唔到普通一间拉面店都咁有心思买套system返黎落单
当然!如果你想揾人落都可以,都有餐纸俾你写
拣好哂,自己落埋单就可以挠埋手等野食!
10分钟左右碗面就送到!
原来汤底都系用猪骨汤做底,再加墨鱼汁落去,味道既有浓厚既猪骨又有墨鱼,好正!加埋芝麻更香口
普通都已经咁浓,如果拣浓汤可能真系忌廉汤咁
玉子蛋整得几靓,流心程度都好好,食落口好香好滑,最紧要蛋香够!!!!
食完有d唔够喉,下次再黎食可以加玉子!
面要左普通硬度,口感够够好,够爽够弹牙
唔知系咪我既错觉,呢度既面身,比其他拉面店好似短一点
份量一般,如果胃口大既男仔应该要加面要够饱! 八爪鱼波波,18蚊3粒既炸八爪鱼丸,性价比有点低,睇下食落咩口感先得
咬开黎好香八爪鱼丸既味,而且入边既八爪鱼粒都几多几大粒,但唔够爽唔够弹
味道不过不失吧~但我十分推荐佢地辣酱
食落好似泰式辣酱,但系比泰式辣酱更辣,一齐食蚸常惹味
题外话/补充资料:
拉面汤底真系十分足料,饮落猪骨味十分重,饮得出佢煮到d骨胶源出哂黎
味道浓厚就黎好滑好creamy,一d都唔腻