2019-02-10
呢一日朋友话带我食间隐世,但好好味既拉面,话约系佐敦等,仲话要一收工就冲,话餐厅6点开始,or可以早d到就更好。听到朋友咁紧张既语气,就睇得出佢真系好为食。。。❣️环境呢度有bar枱位同正常table位,我就中意坐bar枱位既,可以望住厨师准备菜肴,都系一种享受。❣️Menu拉面店固然系主打拉面,但呢间金鹤拉面除左鸡白汤拉面之外,仲有份量十足既鳗鱼饭,都系主打之一。另外仲有餐前/佐酒小食可以叫。✨金鹤鸡白汤拉面 ($98)一上枱就比大大个炸牛蒡吸引住我地视线,咁立体既摆盘都好少见,吸引到我朋友都即刻meet左d黎食,成个小朋友咁。呢个拉面汤底呈奶白色,入口都几香浓,真系第一次饮到咁浓味既鸡白汤,丝毫不输出面既豚骨汤。而鸡肉就slow cook既,keep到鸡肉既鲜甜同嫩滑,唔会嚡口。同埋面条既挂汤能力都几好,吸收哂汤底既精华。✨酱油拉面 ($78)呢个酱油拉面不单单只有酱油,而系用左鲣鱼高汤为汤底,再加入日本酱油去调味,入口唔会过咸,反而有点点甜味,味道清新,有别一般食完会好口干既拉面。而肉类方面,就同鸡白汤拉面一样,有半只溏心蛋同慢煮鸡肉。✨日本明太子鸡翼 ($48/2pcs)师傅大把大
❣️环境
❣️Menu
✨金鹤鸡白汤拉面 ($98)
✨酱油拉面 ($78)
✨日本明太子鸡翼 ($48/2pcs)
师傅大把大把咁将大量既明太子,酿入已去骨既日本鸡翼,再一齐炸熟。一咬开,就见到多到泻既明太子,经调味既明太子,有小小香辣,好惹味。
✨抹茶软冻 ($33/4pcs)
最后再加埋呢个抹茶软冻,姐系蕨饼。口感好特别,有嚼劲之余,又唔洗嚼好耐。抹茶味都好香好出色。
❣️总结
今次食呢个鸡白汤拉面,真系打破左我一直以来觉得鸡汤系好清淡既观念,感受到店家真系好用心,由汤底,到配菜、拉面、小食,都毫不松懈