餐厅: 雅廊咖啡室
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
事缘家姐的会员coupon 就黎到期, 于是叫埋我去食呢个dinner buffet, 原本系4 人免费既, 不过佢收我$100(不断讲价后).. 不过都好抵呀~~ 食完真系超好味呀!!! 比我预期中好好多呀~!!! ^^热食: 豉椒炒龙虾听落怪怪地, 但食落真系好好味!!! 大啖大啖龙虾肉都系第1 次食!!! 好正呀!!! 仲好弹牙!! 咖哩羊肉w/ 印度烤饼 超正!!! d 烤饼薄薄地, 唔会好似出面有d 又厚又鞋, 成块烤饼沾满咖哩汁(辣度适中~) 真系超好味呀!!! 鸭胸都好好味, 又好香口~!!! 煎鲈鱼就好似淡左d, 冇我想像中咁好, 不过其实都好味既~ 以为系牛肉 但原来系黄麖肉!! 黄麖配金巴利汁(cranberry) 第1次食黄麖!! 肉质好稔, 食落有种特别既味道(黄麖味?), 都ok 冇咩特别好食/唔好食.~ 海鲜杯超好味!!! 劲丰富多馅(青口肉, 虾米等), 1杯起码1x 只青口肉, 连埋白汁1齐食真系 >v< 冇得弹!!! 系白汁焗海鲜饭走饭!! 仲要热辣辣~ 又焗得面层够香脆~!! 正!!! 杂菌酿鸡肉配白汁都好味~ 另外仲有红烧豆腐,

呀!!! 鸭胸都好好味
冇得弹!!! 系白汁焗海鲜饭走饭!! 仲要热辣辣~ 又焗得面层够香脆~!! 正!!! 杂菌酿鸡肉配白汁都好味~ 另外仲有红烧豆腐, 炒杂菌, 咖哩鸡/蔬菜/饭, 炆牛腩(清汤?), 蜜桃酱猪肉, 龙虾蚶, 香煎大虾, 蒸鱼, 白酒煮青口等~ 有师傅整/切俾你既烤圣诞火鸡配金巴利酱/芥末籽汁/etc, 火鸡肉超嫩滑!! 火鸡皮烤得超香
!!! 烧牛肉配烧汁/黑椒汁 d 牛肉烧得超香超好味
!!! 劲tender!!! 烧羊架配香草汁 都好好味, 1 d 膻味都冇, 烧得都好香
!!
甜品: 最好味系my favourite 的 macaroon!!! 一咬落去个蛋白杏仁饼劲松脆, d fillings 又好够甜, 超爆正呀
!!! 虽然绿茶味冇我想像中咁好(绿茶味唔系好够), 不过柠檬 & raspberry 味都超爆正!!! 柠檬味劲fresh; raspberry 都好香, 仲 v. sweet >v< !!! 至于朱古力味都好味, 不过本身冇乜点好朱古力味既野~ 士多啤梨拿破仑甜品 buffet (楼上V bar) 既1 样都系超好味
!! 士多啤梨劲甜, d custard filling 又超香甜幼滑~!!! Blueberry cheese cake 虽然都系冇香脆既消化饼底同埋d cheese 味唔系好够浓郁, 但成个cheese cake 食落依然超好味
!! d 蓝莓酱劲多, 好甜~ 个牌写住系opera 既朱古力香蕉蛋糕估唔倒咁好食!! 应该系因为d 朱古力(both sauce & spongy cake) 好甜, 好好味~~ 木槺布甸w/ 橙酒草莓 d 布甸超creamy 香甜幼滑, 而下面既橙酒士多啤梨又o岩o岩好中和到 d cream 既漏, 腻感觉~!! 姜味panna cotta 好清香姜味, 奶冻都好滑溜, 好好味~!! 但原本以为好好味既红豆绿茶焦糖炖蛋就有d 令我失望.. d 绿茶味太重, 完全食唔出炖蛋味.. 同蓝莓o个个1 样, New York cheese cake 虽然cheese 味同样唔系好够浓郁, 不过都好味既~ Lemon mousse cake 几清新, 几好味~ 第1次食既圣诞布甸配呍呢嗱汁 (no 拔兰地忌廉汁provided = =) 真系有少少酒味, 同埋啖啖都充满干果(提子干等), 黑色唔系因为朱古力 (事实上系冇朱古力/可可成分的), 系因为黑啤.~ 都几好味既, 不过其实上面既呍呢嗱汁仲好味过个布甸^^"~ 差唔多9 点既时候(9 点半完)竟然仲有新甜品出!! 合桃拿破仑 都几好味~ 至于合桃糊 虽然好够杰稠, 合核味都有, 不过似乎淡左少少, 唔系好够甜..~ 另外仲有好多其他款甜品, 如啫喱杯, 芒果布甸, 士多啤梨乳酪, 什莓开心果蛋糕, Tiramisu 等等~ 仲有朱古力喷泉, 凉粉, 士多啤梨dipped w/朱古力 等~ Dreyer's 雪糕,有薄荷朱古力(清新), 朱古力石板街(太浓朱古力味有d 漏), 芒果(香甜好味), vanilla (香甜好味too) 同埋士多啤梨味~
仲有好多好多既冷盘沙律, 冷面, 冻豆腐, 寿司太卷, 芝士, 西班牙风干火腿, 面包, 忌亷汤, 海鲜(琵琶虾, 青口等), 刺身(海胆, 三文鱼, 八爪鱼等), 面档等~ 饮品自助~ 水果有菠萝, 西瓜, 火龙果, 哈蜜瓜等~

整体黎讲, 原价$408, 不过姐夫同叔叔都话应该只值2xx, 我俾 $100 就食到咁多咁超级好味既野食!!!! 仲有my favourite 既macaroons!!! 真系物超所值呀!!!! 哈哈!!!
*P.S. staff 服务都几polite, 执碟都快, 唯独切火鸡/烧牛肉俾顾客o个个男staff 又冇礼貌又冇耐性!!

2012-12-28
庆祝纪念