2019-12-06
今日同妈子心血来潮利观塘海滨,点知行到差唔多海滨先发觉原来我地2母子都未食野,好彩附近见到间"金记冰室",可以医下肚,唔驶行番转头,间金记都几大间,好光猛唔讲真系唔知,原来金记冰室1967年已经系香港开店,果然老字号,虽然老字号,但一样与时并进杂扒餐:有猪/牛/鸡扒,块块都好大块,仲要用铁板上,配埋蒜蓉汁,真系好有怀旧风味。金砖风沙炸豆腐:系炸到金黄色既豆腐,外脆内软,入面豆腐超级滑。梅菜扣肉:一食落去就知系自家制,梅菜唔会太咸,扣肉肥瘦适中,入口即溶。菠萝咕噜肉:份量好足,啖啖肉,d肉唔会拿到好淋蚝油芥兰花:依样真系有野要赞,唔系赞个菜,系赞个员工,一入到黎佢d服务态度已经系101分,我一开始系叫菜心苖,因为我妈话怕芥兰硬,点知佢地话冇晒,咁我地转芥兰苗,上菜既时候,职员话已经特登帮你碌耐d,会淋d,一听到,真系好窝心,依间餐厅请到依 d员工真系要好好珍惜,佢会帮你留到唔少客。罗宋汤:唔会太酸,好足料
菠萝咕噜肉:份量好足,啖啖肉,d肉唔会拿到好淋
罗宋汤:唔会太酸,好足料