2021-01-22
听观众嘅介绍去咗帮衬呢间超级抵食嘅良心泰国餐厅💛痴线劲平劲好食仲要性价比极高啰!一定要大推!.佢都系位于旺角嘅良心一条街通菜街💛喺条街上面有超多有良心嘅餐厅,但系因为佢嘅位置零零舍舍凹咗入去,所以好容易俾人忽略。.其实佢真系一间比较简单嘅餐厅,环境简单,装修简单,连餐牌都好简单,其实佢主要卖四样嘢,海南鸡饭($30),猪手饭($30),芒果糯米饭($18)同埋青木瓜沙律($12),仲要四样嘢都超级抵,我买晒四样都系$90咋!Clssss!.以为咁平实有伏?咁你就大错特错啦,我想讲系四样嘢都好高质!十个正😍👍👍👍.首先梗系要食个木瓜沙律做前菜啦,分量少少但系一啲都唔hea, 每一条青木瓜丝都浸左入去佢哋自家制嘅泰色酱汁,好辣又好爽🤣.跟住试佢嘅海南鸡饭,见到佢系黄油鸡我个心都安乐啲,我好惊食果啲白色嘅泰式鸡,只鸡浸得好靓,鸡皮够爽,鸡肉亦都浸啱啱好唔会太稔而且好滑,点埋佢附送𠮶只泰式鸡酱真心好味😋佢呢只泰式鸡酱同出面有啲唔同,佢有啲似响泰国食点虾𠮶只青酱,但系用嚟点鸡又系非常之夹!呢个重点系佢个黄色油饭,你都食得出佢嘅油饭绝对系水准之上,你会见到佢只黄油饭入面有香茅,南姜仲有一啲好似月桂
跟住试佢嘅海南鸡饭,见到佢系黄油鸡我个心都安乐啲,我好惊食果啲白色嘅泰式鸡,只鸡浸得好靓,鸡皮够爽,鸡肉亦都浸啱啱好唔会太稔而且好滑,点埋佢附送𠮶只泰式鸡酱真心好味😋 佢呢只泰式鸡酱同出面有啲唔同,佢有啲似响泰国食点虾𠮶只青酱,但系用嚟点鸡又系非常之夹!呢个重点系佢个黄色油饭,你都食得出佢嘅油饭绝对系水准之上,你会见到佢只黄油饭入面有香茅,南姜仲有一啲好似月桂叶嘅物体,可以见到佢系用咗好多材料心机去煮呢个油饭,而且劲香得来又够干爽,可算系我食过暂时最高质嘅油饭,非常正宗地道,当一口饭一口嫩滑嘅鸡肉真系超级幸福!
另外佢嘅猪手饭亦都系惊艳到我,同样买$30嘅猪手饭你见到佢份量真系非常之多,去骨猪手肥瘦分布分明适中,而炆得非常之入味同埋软稔,可说是入口即溶,而且佢配猪手嘅酱汁同配海南鸡嘅酱又唔同,点猪手酱系比较酸一啲嘅,有助消除油腻感觉,真系非常之讲究,加上佢都系配高质油饭,虽然一餐食两个饭但系我系清晒,一粒不剩,仲想继续食啊😍😛
个芒果糯米饭可以系饭后甜品🍮本来以为$18佢会揸流摊,点知都有大大片芒果,虽然唔算好甜,下面嘅糯米饭仲要系双色添呀,紫米再加白糯米多重口感,加埋椰奶香甜软糯好味到爆啊😍😍
呢个价钱比到呢个质素我真心赞叹同Respect!我终于明白佢选择唔需要多,只要专心做好咁就够啦,有良心仲要咁正宗同咁高质边够你玩呀。最开心劲近我屋企🥳我以后嘅饭堂又多一间啦!
店名:曼谷水门海南鸡饭 💛
旺角通菜街1A-1L号威达商业大厦地下M号舖