星期六同呀妈去咗天后𠮶边行下,见晏昼三点几,就揾个下午茶食先。喺正地铁站隔离有间面馆,贴咗个下午茶餐牌出嚟,劲抵食,三十几蚊就有交易,而且食物都几大路,系食台湾面🍜。一入到去嘅时候等左一阵,因为得一个男店员负责哂楼面所有嘢,不过无乜所谓啦,加上其实佢都好快手、好好人、又好礼貌。由于疫情关系,餐厅好贴心喺门口放咗张枱摆搓手液同埋口罩纸袋👍。餐厅环境比想像中大,因为佢个舖位系比较长身、楼底亦好高下,仲有大大幅墙画添🎨。现时餐厅用咗唔少二拉架分隔座位,衞生方面做到足。我同呀妈一人叫咗一碗面再加一份小食Share,我哋完全无谂过会差啲食唔哂啰🙈!我要咗台湾沙茶汤肥牛及唐生菜台湾手工面($36+$1沙茶汤+$2手工面),呢个系其中一个下午茶餐嚟。我本身以为下午茶份量会细啲,点知佢唔止个碗大,仲要连啲𩠌同面都系超多,劲抵食,一上枱我已经惊会食净...,好彩都能够KO😝。肥牛🐮配沙茶汤劲夹,沙茶汤比起沙嗲汤更为浓郁;肥牛超多,而且每片都大大片,牛味亦都出,唔系雪到无嚟味道𠮶啲。至于台湾手工面,口感都几似中式拉面,几弹牙,就算食到尾面条都无变淋或发胀。不过手工面食落比较饱肚,加上份量好似有成两个面饼咁

肥牛🐮配沙茶汤劲夹,沙茶汤比起沙嗲汤更为浓郁;肥牛超多,而且每片都大大片,牛味亦都出,唔系雪到无嚟味道𠮶啲。至于台湾手工面,口感都几似中式拉面,几弹牙,就算食到尾面条都无变淋或发胀。不过手工面食落比较饱肚,加上份量好似有成两个面饼咁多,啱哂大胃王食🤣。

我妈就要咗台湾汤面自由配,即系车仔面啲Friend,哈哈。唔同汤底唔同价钱,汤底价格已包$6配料两款,其余就补差价。配料只系分$6同$8两类,款式都几多,而且算系抵食啊😊。
椰子鸡汤米线

椰子清鸡汤米线($49),𩠌要咗香辣三杯鸡肉同卤水猪大肠(+$2)。其实我本身都系想要椰子鸡汤㗎,但谂住试多款汤底先无叫。果然两个汤底各有千秋,呢到嘅椰子鸡汤,劲浓椰奶香味🥥,好正。配料嘅香辣三杯鸡都几辣下,唔知系咪咁样令到个汤都辣辣地🌶,更加惹味(有少少重口味)。题外话,鸡肉好嫩滑;猪大肠就好大件。米线挂椰子汤应该比起手工面更佳!
卤水鸡翼

我哋追加咗一份小食,🐔卤水鸡翼(5只)($36),鸡翼劲入味㖞,唔系得个皮有色。由于腌得够耐,鸡肉离骨,易食。不过碗面真系好大碗,叫3只都够食了。

除咗碗面大之外,估唔到连饮品都系巨无霸Size,个杯直头有大啤酒杯咁大🍺!下午茶餐跟无糖茉莉绿茶,味道唔错、几香口,其他饮品就补钱。我妈𠮶个餐本身以为要加$10先有饮品,但原来下午茶时段会送饮品的,抵到爆。佢要咗冻蜂蜜绿茶就加$2,清甜得嚟唔会漏。不过我估咁大杯系因为餐厅免费升级咗「重量级大杯装」畀所有客人吧,否则我想像唔到再大会系几大杯。

总括嚟讲,呢餐下午茶餐简直系开心大发现,食物味道、份量同价钱都系无得弹。我三点几食完碗面之后,夜晚都食唔落晚饭😋。下次经过我都一定会再食啊!
2020-04-18
椰子鸡汤米线