2018-03-19 2794 浏览
补祝白色情人节,想食好食嘅日本菜!朋友介绍话呢度食物好食环境优美,估唔到真系咁好食!地点喺西铁站附近全层,位置都比较多!下次一班人食饭可以来呢度!未食之前先叹过冰啤酒,辛苦左一日可以饮一杯冰冻嘅啤酒真系特别爽!第一道菜系前菜,佢嘅摆盘非常之精致,见到只好细嘅蟹,忍唔住帮佢哋影咗辑写真。前菜有菠菜、黑豆、虾、蟹、蛋糕!事实上呢个蛋糕系鱼肉同鸡蛋造成,口感有少少似蛋糕,非常浓烈嘅蛋香!值得睇多虾非常之弹牙,原来就系店舖入面水族箱嘅虾新鲜虾!而呢只咁世嘅蟹,竟然有好多膏!我最期待嘅刺身终于到啦!包括深海池鱼、萤光鱿鱼、拖罗、粒贝同埋池鱼!我很喜爱佢嘅深海池鱼,非常鲜甜,佢将深海池鱼薄切,爽口弹牙,食得出非常之新鲜!师傅仲俾咗个醋我地配合,效果好fresh!我认为拖罗系刺身之王,每次食到充满油脂嘅拖罗都觉得非常满足,师傅将呢块咁靓嘅拖罗厚切,放入口真系觉得口腔怀孕!第一次食萤光鱿鱼,佢同其他鱿鱼相比,味道更加鲜甜!粒贝超级爽口!毛蟹茄子!师傅真系好识配搭,毛蟹嘅味道鲜甜,茄子本来就冇乜味,将海鲜嘅鲜甜味煮成汁汁,将精华索左落个茄子度,超级好食!师傅好细心将蟹肉拆开,而且将毛蟹嘅蟹膏融入蟹肉中,

福丸前菜

深海池鱼

萤光鱿鱼

毛蟹茄子!师傅真系好识配搭,毛蟹嘅味道鲜甜,茄子本来就冇乜味,将海鲜嘅鲜甜味煮成汁汁,将精华索左落个茄子度,超级好食!师傅好细心将蟹肉拆开,而且将毛蟹嘅蟹膏融入蟹肉中,非常滋味!
毛蟹茄子

天妇罗方面,我哋叫咗海胆乌贼,其他地方好少食到呢个配搭,海胆同乌贼配合得好好,炸粉唔会太多,亦唔会感觉到油腻! 你睇下垫底张纸几清爽!
海胆乌贼天妇罗

我老公最钟意食鱼,所以叫咗个金线鲷俾佢,连佢都大赞呢个鱼烧得好!店员话唔需要点任何酱汁,可以食到佢嘅鲜味,真系㗎!好鲜甜!不过我就钟意点汁食鱼,点返头先食天妇罗嘅醋,出奇地match!
烧金线鲷

今年好兴食甲罗烧,我之前喺大阪都食过,蟹膏味真系好鲜甜,估唔到香港都可以食到咁先甜而且配搭得咁好嘅甲罗烧!我哋两个人share左一个黄金蟹膏甲罗烧,我见Menu写住系店长推介,即刻order一个!入面有海胆、松叶蟹膏、蟹肉、蟹子、仲有鹌鹑蛋!之前有食过用三文鱼子去煮,但系就缺乏左蟹子系口腔入面爆开嘅感觉,师傅善用蟹子去做口感上嘅调配,非常出色!
甲罗烧

白色情人节食好啲!老公话叫鲍鱼食!因为见到水族箱入面佢哋好生猛!佢哋系只碟度不停郁,见到佢咁生猛,有谂过可唔可以食刺身,但老公话烧鲍鱼先至系最好食!我选择信佢,结果冇令我失望,烧左嘅新鲜鲍鱼弹牙又够腍,同你食中菜𠮶啲鲍鱼仔系两个世界,仲食到盐盐地嘅海水味添!
烧鲍鱼

我冇淀粉质落肚会觉得有啲空虚,我钟意食稻庭乌冬,钟意佢烟韧柔滑嘅质感,但好食嘅乌冬一定要配合好嘅汤底,呢碗汤我最后系饮晒㗎,冇味精,又唔会过咸,满足左我个胃!
乌冬

女人有两个胃,无论食到几饱都可以食甜品,日本食过Wasabi雪糕,一直念念不忘,梗系要重温一下!其实我系香港第二次食Wasabi雪糕,上次喺会展美食展,食到攻鼻又唔好食嘅雪糕,失落左好耐,呢度同味道啱啱好,佢嘅Wasabi味系唔会攻鼻㗎,同之前日本食嘅一样!最适合完结左今晚咁精彩嘅晚餐!
山葵雪糕碗黄豆蕨饼
粒贝