2021-08-31
之前曾经经过呢间小店,个时见到五十蚊一个曲奇觉得好贵所以无试过。最近得知呢间小店好受欢迎,而且新出左一个Tiramisu cookie cup,所以揾左一日特登入去大坑会一会佢。由于我惊卖晒嘅关系,我一早12点半就去到,果时已经有两组客人食紧野,冇人排队,我又见唔到有Tiramisu cookie喺到,以为卖晒添,等店员出嚟serve我既时候,一问之下先知原来仲有,摆左喺雪柜,佢入厨房攞嘅时候,我即刻望望仲有咩曲奇买,spot到有两个特别唔一样既有馅曲奇叫做pookie,一个芝麻味一个班兰椰子味,我最后叫左班兰椰子味。哩个Tiramisu cookie cup用一个tart型嘅cookie装著左Tiramisu馅,佢里面有一层浸左咖啡嘅蛋糕体/饼,有Tiramisu 嘅 cream,然后面头洒咗大量可可粉,底层曲奇甜甜地薄薄哋脆脆哋,整体好夹!几乎谂住买多个返屋企再食!Pookie个样比较唔美观,但系内涵非常吸引,我返到屋企用微波炉叮左半分钟,之后切开一半,d斑兰香味漂出嚟,好香。滩冻返少少之后即刻食,好浓斑兰同椰子味,屋企人都话好正!
滩冻返少少之后即刻食,好浓斑兰同椰子味,屋企人都话好正!