2015-10-17 4577 浏览
朋友聚会到尖沙咀午餐,餐后意犹未尽就谂住撞下运气去 Lady M。Lady M 名气甚大,每次经过 take away 卖晒,dine in 都唔系剩得多 cake, 今日好彩唔太晏所以有幸一试。4点开始等,等左 60min 先有得入座,可见其人气几盛,好彩系海港城入面,唔洗系条街晒住等。不过 Lady M 系开放式,系海港城禁烦忙既商场入面,加埋条人龙,环境大打折扣。值得一提系店员服务细心,本来一行三人要打直一排坐长枱,后来见有客人离座,店员问我地要唔要换位,而且好快就安排好。一人一件 cake,叫左原味千层、绿茶千层同埋栗子蛋糕。三款蛋糕卖相十分吸引,千层更加尽显细节,见到不少于廿层既 crepe 同 cream 层层分明而且厚度均一,对有强逼症既朋友可以话系一大喜讯。当用叉子分千层蛋糕时,手上感受到一层一层的 crepe,食落每层清清楚楚,口感充实之余亦有一咬便融化既感觉。原味有好香既焦糖味,比绿茶味甜,我亦较喜欢原味。绿茶味则有淡淡清香,茶味中和左甜度更易接受。呢只绿茶味并唔系好劲果种,而系属于轻描淡写一类,应该满足唔到要求超级绿茶味既朋友。栗子蛋糕口感上虽然无千层咁禁有惊喜,

一人一件 cake,叫左原味千层、绿茶千层同埋栗子蛋糕。

原味有好香既焦糖味,比绿茶味甜,我亦较喜欢原味。
Signature Mille Crepes
绿茶味则有淡淡清香,茶味中和左甜度更易接受。
Green Tea Mille Crepes
栗子蛋糕口感上虽然无千层咁禁有惊喜,但味道绝对唔逊色。
Cream 同 filling 都系栗子制作,栗香浓郁系口中徘徊。
Gateau aux Marron
值唔值得等我觉得见仁见智,但 Lady M 既出品绝对值得一试,大家可以等热潮稍退再试。
2015-10-17
  • Signature Mille Crepe