2024-08-28
👩🏻6月去完蒙古🇲🇳旅行返嚟对蒙古菜念念不忘。返到嚟先知原来香港冇蒙古菜🇲🇳食,反而有几间内蒙古菜嘅餐厅。👩🏻食完觉得羊肉羊杂都好靓,同埋果然好啱口味😆。🌟肚包肉汤$68羊肚包羊肉,喺香港好少见(不过我都唔系第一次食🫢)。羊肚口感同味道都有啲似金钱肚,爽弹得来完全冇内脏嘅腥味。里面包住羊肉系好靓嘅粉红色。肉质有弹性,肉质纤维柔软易咬。整体鲜味十足而且有少少膻香。想试下羊内脏可以试吓。🌟沙碢羊杂米线$58内蒙羊肉$28想食羊肉同埋羊内脏,可以叫个米线再加𩠌。羊肉系有厚度亦都有咬口𠮶种,香味唔系平时啲薄薄羊肉片可以媲美。可以分辨到嘅内脏有小肠、肝脏、气管、胃。👩🏻本身接受程度好高,觉得所有部位都OK,唔浓唔腥。但口感各有特色。最钟意嘅系爽脆嘅羊气管,同埋韧韧地嘅肝脏血管。🌟羊肉饺子7只$48同喺蒙古🇲🇳食到嘅好唔同😆。饺子皮好薄,馅料系剁到好碎嘅羊肉同菜叶。几乎冇膻味咁济。估唔到咁平已经系套餐有跟热饮。🌟干锅花菜$88椰菜花口感爽脆清甜,加上咸咸辣辣嘅调味好开胃!佢哋仲有其他川渝菜同烧烤~
🌟肚包肉汤$68
🌟沙碢羊杂米线$58