2022-07-14 341 浏览
有次同朋友去北角行街,讲起大家都困左喺香港几年冇得去旅行,好挂住世界各地嘅美食。谂紧食咩嘅时候见到有间叫小巷弄嘅小店系食台湾野嘅,我突然之间就好挂住牛肉面,之后就冲左入去。呢度除咗堂食台湾小食外,仲有好多台式饮料任君选择,睇落都好正宗。餐厅面积唔大,胜在够光猛,木系嘅装修好有台湾文青cafe嘅感觉。我叫咗个卤水大肠配肉燥干拌面,劲大碗又足料,初时仲以为好干,原来啲酱汁喺晒面下边,本人钟意食粗面多过幼面因为我钟意啲有咬口嘅食物,所以我劲钟意呢到嘅面,食落似刀削面。大肠份量多而且卤水味好出,加埋青瓜丝配料口感青新,中和油腻感,将所有野拌埋一齐真系超级满足。朋友叫左个盐酥大鸡扒牛肉汤面,又系劲大碗,牛肉汤底好特别,闻到浓浓嘅中药味但好易入口,我钟意,配合烟靭弹牙嘅面,超级入味真系必试。大鸡扒系同碗面分开上,鸡扒非常大切开一条条好细心,外脆内软,亦唔会觉得块皮好厚,超级juicy, 建议各位你真系要试吓牛肉汤面,好入味。小食叫咗个肉松蛋手抓卷饼,超级大件,每件仲要塞爆肉松,好似惊你唔够食咁,卷饼香脆可口,内里加埋肉松同蛋嘅软绵绵口感,好有层次,超级正,呢个又系必食推荐。总括尼讲小巷弄非常扺食,

总括尼讲小巷弄非常扺食,性价比极高,食物样样大大份,食完真系饱到上心口,味道正宗,挂住台湾嘅朋友仔极度建议尼呢到食。

2022-07-12