2021-09-01
冇错!我有又食烧肉喇哈哈~ 今次呢间Yakiniki Jumbo我暂时觉得系香港第2正嘅日式烧肉 (永恒嘅第一系Yakiniki Great!) 真心全部肉嘅质素都好好,非常新鲜,牛味十足,而且份量都几多,环境都几舒服,我见到有包厢可以book,好啱情侣或者一家人食番餐高质有水准嘅晚餐!Premium Selection of A5 Kuroge Wagyu Beef ($980)非常推荐呢个premium set!个set入面包嘅呢个野原烧真系必点!其实好多日烧店都会有呢款烧肉,但系呢度系我食过最好食嘅~ 首先块牛嘅油脂分布好平均,偏薄但系佢好大块,肉质非常软嫩,入口即化!惊喜之处系个蛋平时系就咁捞匀然后沾黎食,佢呢个系将蛋白打左做泡,然后同蛋黄同酱油一齐捞匀,蛋白泡轻盈嘅texture令到个牛嘅口感再提升左!真心好正呀呀呀其他嘅肉包括有特级牛舌,牛扳键,特上肩肉,牛柳,加埋3款厨师精选和牛部位,个人觉得全部肉嘅质素都好好,都系好软嫩而且肉味浓,唯一唔好食嘅系个牛舌,可能太厚嘅关系所以好韧,如果散叫嘅朋友记住唔好叫牛舌呀另外要赞嘅系佢嘅酱料除左一般嘅烧肉汁同醋汁之外,仲有胡椒麻油洋葱
另外要赞嘅系佢嘅酱料除左一般嘅烧肉汁同醋汁之外,仲有胡椒麻油洋葱丝同埋酱油腌过嘅青辣椒比你做配菜,令到烧肉嘅腻度即刻降低,层次再升华左,真心推荐!