2019-12-25
平安夜喺佐敦行咗一阵,都冇乜打算订枱食高级餐厅(俾人汤钱嘅日子),所以就拣咗喺佐敦好出名嘅金鹤拉面,想尝试佢嘅沾面,男朋友就想试吓佢嘅鸡白汤拉面可能因为平安夜嘅关系,门口排晒长龙,都要等左30分钟先入座。服务态度唔错,侍应们都有礼,招呼快,另外值得赞嘅地方系餐厅会系每一台摆一个竹篮,比客人放置个人物品,咁就唔使整污糟啦!我本身想叫沾面,但系就已经卖晒了。唯有叫其他野食~⭐️极浓鸡白汤拉面呷一口汤,鸡味好浓郁,乳白色嘅汤底比起一般嘅汤底杰身,口感好顺滑,咸口适中。(但系汤底杰身,食耐咗都有啲口渴)除咗汤底,呢款拉面最入味嘅就系鸡肉了, 识落应该系鸡胸肉,但系很嫩很滑,是意外的高水准。配菜就仲有啲炸牛蒡丝、木耳、荀、同埋糖心蛋等等。特别提一提牛蒡丝一上桌就好食啦,当佢浸左淋左之后,就会好难咬。要赞既系一碗拉面竟然有3块鸡肉加2块叉烧!一啲都唔手软。⭐️日式饺子呢个饺子系用积分换,估唔到系炸的唔系煎的,皮很脆,有少少硬,馅料够味。
我本身想叫沾面,但系就已经卖晒了。唯有叫其他野食~
⭐️极浓鸡白汤拉面
⭐️日式饺子