中午约咗旧同事食午餐,顺便当庆祝圣诞🎄。我哋上网见位于旺角嘅「Y Dining」好似唔错,就预先订定枱,食好啲。餐厅位于A1出口旁边嘅大厦,如果就咁行过,真系未必为意呢幢楼有嘢食。不过上到去意外地发现餐厅几满座,而且听店员同客人之间嘅对话,估计在场有唔少系回头客,我哋即刻对呢餐抱有信心😆。餐厅环境装修几靓,带点型格,亦不乏节日气氛。餐厅午市设有套餐Lunch Combo🍱,主食有十款选择,价钱由$98至$188不等,包两款小食同饮品。呢度定价唔贵,难怪咁多人帮衬。烧美国肉眼牛扒($188),🥩牛扒非常巨型,虽然唔系厚切,但我谂应该起码有成8安士。肉眼扒富有炭烧嘅香气🔥,再加埋烧汁,衬托出肉味。牛扒生熟度要咗五成,厨师火候控制得宜。肉身边位带少少脂肪,食落肉质软腍。伴菜方面亦几缤纷,包括有新薯🥔、豆角、菜花同灯笼椒等。海鲜香草酱意大利面($138),🍝意粉卖相吸引,面条偏幼身,口感相当弹牙,而且几挂汁,每条都渗出香草同榄油香🌿。由于唔系厚酱汁,所以食落比较清爽。海鲜种类同份量都多,有鲜虾🦐、青口同大蚬等,全部味道都鲜甜。烟熏三文鱼(+$28),🐟烟三文鱼有两大片,咸香味浓;而中间仲有条醋
烟熏三文鱼
烟熏三文鱼(+$28),🐟烟三文鱼有两大片,咸香味浓;而中间仲有条醋腌鳀鱼,好开胃呢。几款小食垫底都有凯撒沙律🥗,所以可以唔使单点。
南瓜忌廉汤
精选餐汤系南瓜忌廉汤🎃,南瓜味道浓郁,真材实料煲制,加入杏仁片提升香气。即使系忌廉底,但都唔觉腻。再者,最重要系够晒热!
炸鹿儿岛黑豚肉饼
炸鹿儿岛黑豚肉饼,🐷虽然唔知豚肉饼系咪入货,但非常好食。免治肉结实,外层炸得酥脆。
炸蚝
炸蚝,🦪蚝几鲜甜肥美,炸物适合沾沙律酱食。蚝同豚肉饼都系一客有两件,性价比高。
Tiramisu
午餐消费满$300可获送一客招牌甜品Tiramisu☕️,其实我嚟之前已经决定一定要食,嗌牛扒系贵少少,但就可以顺便食埋免费甜品。提拉米苏即叫即整,造型一流,店员建议尽快食,否则会变淋。软滑嘅马斯卡邦芝士将手指饼覆盖,手指饼浸泡浓缩咖啡同冧酒,中间部份湿润软绵,但外边又保持松脆,我相信整个制法几考功夫👍。Tiramisu酒味偏强,又唔会太甜,系出色嘅!
手摇冻果茶
饮品方面,我哋加钱要咗手摇冻果茶(+$20),两杯都大大杯,冰凉解渴❄️,甜度适中。果茶有三款口味拣,颜色看似一样,但味道各异。🍎玫瑰苹果清甜,同时散发果香同花香;🍊橙皮姜就反而多一份甘味,而姜味又唔会太辣太抢,好饮!
总括嚟讲,我哋今日食嘅午餐超级丰富😍,每人一样主食拼两样小食,再加埋甜品,Share食能够一次过品尝到好多款美食呢,开心🥳。过节想食好啲,嚟呢度无拣错。
南瓜忌廉汤
炸鹿儿岛黑豚肉饼