2024-09-27
讲真呢间餐厅嘅食物质素真系冇乜问题, 我每次都会叫卤肉饭, 热咖啡, 所以可以肯定佢嘅食物质素系保持到的.因为时间就唔啱, 应该最少有几个月冇帮衬喇, 今日终于有时间, 特登由湾仔落到嚟鲗鱼涌, 讲真呢一区都有其他餐厅不过我就都挂住佢个卤肉饭, 所以完全唔考虑食其他餐厅, 点知真系畀佢个服务激气到我好有机会以后唔会再帮衬!!!我到餐厅嘅时候大约两点半, 餐厅大概八成满座, 但系仲有吉枱的. 仲有一张大枱, 好似系坐到六至八个人, 放满晒“留座”嘅牌响枱面.我入到去我话一位, 收银机有个阿姐指我去一张, 已经坐咗三个人嘅枱同人搭枱. 由于我都帮衬咗好多次所以熟悉佢啲座位系点, 我望到一张四人吉枱, 我就冇出声自己行去坐, QR code落单, 本来都相安无事...卤肉饭嚟咗, 咖啡嚟咗, 咁我就开始进食啦.过咗五分钟, 我仍然专心食紧我嘅late lunch, 突然听到拍枱声, 𠮶下真系吓咗我一跳!原来有个婆婆侍应想叫个客过嚟坐我呢张枱, 搭枱. 畀佢吓完之后真系坚系有少少嬲嬲哋!! 果位男士都见到餐厅最后有张二人枱, 佢就坐咗过去.之后我真系越谂越嬲, 拍枱呢个动作劲骑呢!!讲真仲要拍
之后我真系越谂越嬲, 拍枱呢个动作劲骑呢!!讲真仲要拍得唔系细声唔系细力!我叫𠮶个婆婆侍应过嚟话畀佢听, 佢就嬉皮笑脸咁话:佢拍得大力咗㖞. 讲真我真系从来冇见过侍应要客过嚟坐呢个位要拍张枱啰, 通常都系指下个位或者摸一摸张凳示意. 依家我谂返呢个举动可能系不满我自己一个人坐咗张四人枱?!
有段小插曲有人厚多士 - 之后我就拍张枱几下, 因为对于呢个举动我真系拗晒头?!跟住喺我后面传嚟一个阿叔嘅声:做乜拍枱呀?!原来坐我后面有个阿叔食客, 我解释畀佢听个婆婆侍应咁样做, 佢𠮶下又话:哦, 咁就唔啱啦..咁. 之后又串我话食𠮶几廿蚊系咁上下啦等等之类呢啲说话, 我问佢:咁呢个唔答案你满唔满意呀先生!?佢就即刻戴头盔:你唔使同我交代㖞. 我答佢:咁你问我做乜拍台呀嘛咁我咪回应你啰, 即系无啦啦唔会拍枱, 唔通白卡咩!?跟住佢收咗皮..
呢啲写字楼阿叔系咪好寂寞要揾人拗水吹呢, 咁多事嘅?!
仲有一样嘢好奇怪, 我差唔多食到七七八八, 另一个婆婆侍应就走嚟开个柜桶加添食具, 依家谂返佢好似净系去咗我𠮶张枱去做呢个动作, 同埋好似有去另一张枱, 好似唔系张张枱都有去加添食具. 呢个举动我而家谂返, 都系啲骚扰行为, 应该都系不满我自己走去坐咗张4人枱, 所以系都要做啲嘢滋扰我!!
由我入餐厅到我离开前后大约半个钟, 呢啲小人做埋啲咁样嘅动作去骚扰一个顾客, 都几匪夷所思!!
我睇返呢间餐厅嘅其他食评, 好多都系批评佢哋嘅服务好恐怖, 原来佢哋早有前科!!香港饮食业越嚟越退步, 其中一个失败原因大概就系请埋呢啲咁嘅质素嘅员工!!因为个客“唔听话”, 所以就不断做啲小动作去骚扰个客, 好似去惩罚佢咁!!我估我唔系唯一一个, 佢哋应该好熟练地, 一贯地, 用呢一啲滋扰性嘅动作去报复啲“唔听话”的客人!!
以上所讲嘅嘢句句属实冇夸张冇失实, 欢迎餐厅老板睇返9月26日下午两点半至三点呢个时段嘅cctv, 我亦唔介意亲身再和呢间餐厅嘅老板对质. 我希望他朝有一日我再帮衬呢间餐厅嘅时候, 啲劣质员工已经不在!!!