2016-04-13 2593 浏览
去开荃湾,上openrice揾食。见到新开的肉饼哥,一见到肉饼二字已流哂口水,皆因我系一个超级钟意食肉饼的传统港女,平时去开茶记,肉饼都是我的不二之选!见到啲食评,决定一定要去试!去到位置唔算难揾,肉饼哥离远已好抢眼,亦见人潮。同几位同事等左3,4个字就有位。其实我钟意食蒸肉饼,但唔系好多地方有煎的,决定一试,亦点了肉饼哥的招牌菜-原只龙虾煎肉饼,由于肉饼制作需时,所以预了要等,即叫即煎。一上枱。。。等得真系好有价值!!!真系冇老点,成只龙虾华丽地拼上肉饼仲要系连钳,连埋虾头,啖啖肉亦有糕一食就知真系新鲜,啲肉好有鲜味,没有加味,真正的原有鲜味! 消灭左个钳,就到主菜肉饼,估唔到连个肉饼都充满龙虾肉,好有口感,而且肉饼肉不淋,最怕落松肉粉的淋淋肉饼!煎肉饼好香口,唔食饭的话我真系食到两块我选了菜饭配搭,送饭真的一流份量亦十分大,我就觉得真系好抵食!重口味者可加肉饼特制鼓油配搭,我个人就喜欢原汁原味的鲜味。肉饼哥真的有惊喜,眼见仲有30几款肉饼款式,我一定会再黎肉饼哥逐一试试下次试下蒸的
去开荃湾,上openrice揾食。
见到啲食评,决定一定要去试!
一上枱。。。等得真系好有价值!!!

真系冇老点,成只龙虾华丽地拼上肉饼
原只龙虾煎肉饼
仲要系连钳,连埋虾头,啖啖肉亦有糕

一食就知真系新鲜,啲肉好有鲜味,没有加味,真正的原有鲜味!
煎肉饼好香口,唔食饭的话我真系食到两块

我选了菜饭配搭,送饭真的一流

份量亦十分大,我就觉得真系好抵食!
重口味者可加肉饼特制鼓油配搭,
我个人就喜欢原汁原味的鲜味。

下次试下蒸的
原只龙虾煎肉饼