2019-10-13
有无听过日本有一种传统美食,叫做釜饭?釜饭 - 乃日本一种传统锅饭,简单讲即系日本人嘅煲仔饭。将米、高汤、所有食材放进锅中,猛火加细火慢煮,直到没有水蒸气飘出时,再盖上木盖以真空原理再煮10多分钟。蕃薯妹热爱日本美食,但却从来未食过釜饭。今次放假约咗朋友去淘大商场睇戏,终于可以一尝呢个日本传统美食😋😋釜の魂响淘大商场三期嘅入口,戏院附近,大门有个大大个金色招牌,非常抢眼,位置一啲都唔难揾。入到店内,座位舒适,日光可以透过门口照射进店内,感觉好舒服。一坐低,店员就攞花生同埋面豉汤俾我地饮。即刻趁热饮咗先😋好味道,足料但又唔会好咸同埋唔会太浓。睇吓呢度嘅餐牌,可以选择嘅款式唔算多,不过样样都几吸引😍下午茶时段比起午餐时段抵食,而且问过店员份量系一样咖👍🏻金魂釜饭 - 午市$98/下午茶$78即系鳗鱼饭~~一摆上枱已经好吸引😍😍啲鳗鱼望落已经觉得好厚好肥美,食落就真正知道正,咬落去软硬适中,好juicy嘅感觉,好好味,而且个铁砵仲热住啲饭,慢慢食都唔怕冻哂。钟意食酱汁捞饭嘅朋友,呢度嘅鳗鱼汁可以任加咖!而且店员真系一啲都唔孤寒,帮我添咗劲多汁,啱哂我👍🏻👍🏻香葱汁炸鸡脾肉配釜饭 - 午市$5
蕃薯妹热爱日本美食,但却从来未食过釜饭。
一坐低,店员就攞花生同埋面豉汤俾我地饮。
即刻趁热饮咗先😋好味道,足料但又唔会好咸同埋唔会太浓。
睇吓呢度嘅餐牌,可以选择嘅款式唔算多,不过样样都几吸引😍
下午茶时段比起午餐时段抵食,而且问过店员份量系一样咖👍🏻
金魂釜饭 - 午市$98/下午茶$78
香葱汁炸鸡脾肉配釜饭 - 午市$58/下午茶$48
开头以为只系普普通通炸鸡饭,望清楚原来有秘制酱汁嘅,好香嘅葱油味。
就咁试个酱汁有少少偏咸,捞匀个香葱汁同白饭一齐食就啱啱好,再加少少七味粉连埋啲䓤一齐食超正😋😋
每件鸡个表面都炸得好香脆,以为会好干或者硬,但系咬落鸡肉仲好嫩,食得出真系鸡脾肉嚟㗎😍😍
盐烧三文鱼头 $48
我好少食三文鱼头,朋友想试吓就叫咗一个试吓。
估唔到佢烧得几香又唔会有焦味,有部分嘅皮香脆到可以连肉一齐食,而且啲肉唔会干哂,口感好好。 个鱼头好肥美而且唔细件,有好多骨胶原啊🤤🤤食多啲骨胶原仲可以美容😆正👍🏻
下午茶食到超饱都系百令蚊而且咁好味,好抵好满足,一定要再嚟试埋其他嘢食~~~😋