2020-10-30
🌸#girlsfoodies屯门#girlsfoodies西式 🌸【💛 #GF_List 】🉑:外卖自取⭐评分: 8.5/10———————————————终于试到呢间喺何福堂嘅小店,舖仔细细得几张枱,不过平日夜晚去都还好唔洗等位。食物价钱合理、份量偏大,仲唔洗加一,又系平靓正之选😚——————————————————
▪️酥炸咸猪手配酸椰菜及薯条 ($178)▪️忌廉黑松露野菌扁意粉($98)▪️加 $48转套餐 (餐汤、330ml黑啤)猪手超大份!够2至3个人叫嚟share,再另外加啲嘢食。炸猪手即叫即整,上枱系喷烟热辣辣,餐厅好贴心咁切好哂,我哋只系须要食就得🤣一咬落去,皮连肉食,不得了,个皮脆到好似食乳猪咁,皮下嘅胶质微微浆住个口;虽然成只攞去炸,但肉质唔会韧,调味亦无过咸,衬热食世界级热气但好juicy好很正!不过放凉咗个肉质就稍为结实了,同埋有啲位皮较厚就会稍硬。猪手可以点餐厅秘制酱汁食,味道似芝麻酱mix千岛,我自己就觉得麻麻哋夹,都系就咁食算😂另外仲配埋一碗粗薯条,外皮微脆,入面食到有薯蓉,钟意淋薯嘅我几like,但钟意脆薯应用会略嫌炸嘅火喉唔够。酸菜同沙律都系正
【💛 #GF_List 】
🉑:外卖自取
⭐评分: 8.5/10
———————————————
——————————————————
▪️酥炸咸猪手配酸椰菜及薯条 ($178)
▪️忌廉黑松露野菌扁意粉($98)
▪️加 $48转套餐 (餐汤、330ml黑啤)
另外仲配埋一碗粗薯条,外皮微脆,入面食到有薯蓉,钟意淋薯嘅我几like,但钟意脆薯应用会略嫌炸嘅火喉唔够。酸菜同沙律都系正正常常,系食哂嘅👍🏻
食猪手点可以唔饮啤酒,主菜加48蚊就有一本Suntory Premium 黑啤同餐汤,抵到烂啦~蕃茄忌廉汤微酸温和,相当暖胃,个味少似细个老母煮金宝汤𠮶款,但呢度个茄味无咁假👍🏻
黑松露忌廉意粉一上枱,哇超大笃黑松露酱😨 都系𠮶句,虽然松露酱唔系咩好贵嘅食材,但呢个价位你唔会要求佢系上面批一片片松露比你,所以每次都抱个心态:1. 唔好系放题𠮶种难顶gas味 2.食得出有香气 3.唔好creamy到超漏 。咁就已经好好
意粉份量算几足,一撩起捞匀,即刻闻到强烈嘅松露香,系令你想食咗而唔系以为厨房漏煤气嘅。采用扁意粉,几有咬口,忌廉汁份量唔会过多,无饱滞感觉,而且可以挂到系意粉上🤟🏻
每一啖都食到好多菇菌,调味刚好不咸不淡,个人认为系全屯门最出色嘅松露意粉。(屯门是有好很多间的)个味接近西面,但无西面咁漏,呢点几值得欣赏,但当然价钱又贵一截啦😂