我个人对咖啡都有一定嘅喜爱,有自己试过拉花/手冲。每当揾咖啡豆嘅时候都见到有多个house blend,但我自己都系一个钟意欣赏食物本身原味嘅人,麻麻地钟意喺(e.g牛扒/饺子/汤面...)上加调味/酱料,所以我都会买single origin,并都因为呢个原因,我一直想去呢间咖啡店。For single,第一眼望呢个名以为系专for单身狗嘅咖啡店,加上佢个店舖招牌里面只有一个人头。其实餐厅只系想将单品咖啡嘅美丽与背后嘅故事比人知,同埋更容易令咖啡新手认识唔同咖啡豆品种独特嘅味道同香气。 店舖位于坚尼地城,建在小巷中。内里有大量木系元素与灯光,气氛温和像在一栋栋嘅旧楼中带来温暖与舒适感。墙上木架子布满多款酒同咖啡豆,坐bar枱又有得睇住咖啡师在席前手冲咖啡。 餐牌中净系咖啡已经占有一页,有手冲/义式咖啡/虹吸/cold brew/爱乐压,左边写明咖啡产地等等资讯。另外有多款酸种/bagel包嘅菜式,沙律/甜品等。仲有威士忌𠮶D野,呢个post就唔详细讲啦。 Long Black $42首先,single origin就当然会系贵D,更何况餐厅对咖啡嘅讲究度极高(下面再讲),我个人觉得又

Long Black $42

long black

首先,single origin就当然会系贵D,更何况餐厅对咖啡嘅讲究度极高(下面再讲),我个人觉得又系一个长知识嘅经验。

第二,我以为餐牌写是日咖啡豆系来至埃塞俄比亚,但佢比我𠮶个系哥伦比亚,而我scan张卡嘅qr code之后就显示关于埃塞俄比亚𠮶只,但究竟我系饮紧D咩????

讲返正题,餐厅分开咗Espresso同正常long black俾你品尝/衬托出佢本身独特香气。木板上附有两张纸仔详细解究,并都有支笔俾你写出个人对呢杯咖啡嘅甜感/酸/厚度/香气等作个人记录。

我就当饮紧埃塞罗比亚𠮶只,烘焙程度喺中深度,海柭属于高水平(越高海拔咖啡会越甜越多花/水果香)。第一吓闻系有D花香,入口平顺,第一感觉偏向清甜,带有微微酸性,唔觉得苦。再饮啖Espresso,更能突出佢莓类激烈嘅酸性同朱古力嘅香苦,但饮到最后却觉得有D淡茂茂。

Eggado $88

long black, eggado

饮啡当然要配返D野食啦。呢碟贝果望落够哂澎湃,超多𩠌同沙律蔬菜。以我平时食开7字头嘅贝果三文治黎讲,呢个就算好大份,cp值中上水平,而个名非常之日式。沙律中嘅油醋均匀分布,每片叶都有油香与微微嘅酸味,比起平时只放在菜响面头果d,呢个嘅味道更为平衡。

呢排食得/整得太多酸种包,于是就叫咗芝士洋葱贝果。贝果外型粗糙,烟韧度适中而唔会咬到牙软,对我而言就刚刚好,又有些粉香。外层有D类似芝士粉显突嘅咸香,内里有一粒粒嘅香甜洋葱粒,我就觉得几唔错。

Eggado

炒蛋喺萤幕前都见到非常之水嫩,有加入奶/忌廉,香滑四溢,又唔会undercook,如果有D黑椒调味就好。牛油果份量都好慷慨,差唔多有哂成只,每片生熟都刚好,在口中软化,冇任何草清味。加上爆脆嘅鱼籽,增添咸香味。
long black
long black, eggado