2021-10-09 3262 浏览
每次黎荃湾行街,食饭时候朋友就会带我嚟呢幢大厦,今日佢就带我去食佢最钟意嘅火锅。呢间餐厅系食台式火锅,地方够晒大,全层都系佢。呢度环境光猛,开扬,干净整齐,坐得阔落又舒服。呢度除左牛、猪同海鲜扫QR code点之外,其余都响出面攞。出面嘢食摆放整齐,唔会立立乱,种类又多,干净企理,呢度仲有罐装或自斟啤酒添。先叫左鸳鸯煲汤底,我哋拣左胡椒猪肚汤锅同西红柿洋葱海皇锅。胡椒猪肚汤带少少胡椒微辣,好多酸菜,味道几好。另外西红柿其实系蕃茄,呢个汤底甜甜地,味道超浓,配料放呢边连豉油都唔驶点,够晒味道。呢度有四款牛拣,美国prime顶级牛梅花, 美国choice无骨牛小排,美国CAB认证安格斯黑牛同美国精选牛五花。各款牛都切得薄薄,朋友就特别钟意美国CAB认证安格斯黑牛,佢话食落有质感,渌到熟晒一d都唔韧,牛味重。其余质素都好好,肥瘦均匀,一样好食。是日海鲜有虾有蚬,虾同蚬size普通,但两款都新鲜,入口带鲜味,都几好。食完牛同海鲜,咁就再食其他火锅配料。朋友随便攞左d丸,菇同菜之类。呢度d丸几好食,种类又够多。鱼皮饺外皮够烟韧,滑牛食落厚实,但软熟。菜就攞左生菜,新鲜,洗得几干净,入口爽口。呢度

呢度甜品种类好多,雪糕雪条同埋糯米糍都系香港制造。海盐雪糕好靓,系海蓝色架,味道咸咸地,少少甜,几得意。荔枝雪条似冰条,甜甜地。另外仲有细细个韩国嘅脆皮雪糕批,一口一啖,刚刚好。
除左雪糕,原来仲有香蕉pancake,有惊喜,所以都攞左个返黎食。呢个pancake食落仲系暖暖地,有忌廉,但又唔太甜㖞,几好食。
2021-10-07