2022-09-05
呢排爱上食Weekend Brunch,放假瞓到自然醒,再食一个丰富嘅早午餐,配埋酒chill一chill,就系度过周末最好嘅方法!一直听过湾仔锋膳嘅大名,原来姊妹店井巷子推出咗川菜香槟3小时任饮早午餐,就相约阿妹一齐食个靓brunch!Weekend Brunch 每位$950free flow有3款选择:-G.H Mumm Grand Cordon NV (+$100)-Sake IWA Assemblage (+ $530)-Dom Pérignon Vintage 2012 (+$1,030)Dom Perignon Vintage 2012被誉为世上最好嘅葡萄酒,本身一枝都要二千几蚊,而家一半价钱有得free flow其实都几抵饮。我哋拣咗最basic嘅G.H Mumm Grand Cordon NV,虽然系入门级,但质素都已经好唔错,Mumm系我哋好钟意嘅牌子,入口清新舒爽,泡泡绵密细致!店员主动性好强,不时主动同我哋refill,我哋每人饮咗3-4杯,净系饮酒其实都已经值回大部分票价啦!头盘(壹):-西班牙向日葵甘栗豚叉烧-井巷子片皮鸭西班牙向日葵甘栗豚叉烧半肥瘦,豚肉肉
Weekend Brunch 每位$950
free flow有3款选择:
-Sake IWA Assemblage (+ $530)
头盘(壹):
-西班牙向日葵甘栗豚叉烧
-井巷子片皮鸭
西班牙向日葵甘栗豚叉烧半肥瘦,豚肉肉质松化,入口即溶!
片皮鸭系井巷子招牌,做得好好食,店员介绍话片皮鸭用上北京鸭种,以恒温柜熟成48小时,难怪如此有肉味!
头盘(贰)(每人任选4款,无限添加):
-炸排骨(西班牙向日葵甘栗豚)
-夫妻肺片
-脆皮茅台乳鸽
-川味牛展
-烟熏肥肠
-手拍XO酱青瓜
-凉拌25年黑醋老鼠耳
-怪味酱口水鹅翼
-青城腊肠菜花
头盘(二)有9个选择,款款都好吸引,要拣4款,真系忍唔住选择困难症发作!店员好好人咁话每款都上一碟,比我哋一次过试晒,劲开心!脆皮茅台乳鸽必食,系我食过最好食嘅乳鸽!个皮脆卜卜,乳鸽肉嫩滑有汁,入口带有淡淡嘅茅台酒香,正! 炸排骨嘅炸桨薄脆,用上西班牙向日葵甘栗豚,肉质爽弹结实。 烟熏肥肠系邪恶之选,上台时会打开玻璃盖,飘来阵阵烟熏香。难得嘅系炸大肠唔会炸得油腻或有油益味! 怪味酱口水鹅翼甚有惊喜,鹅翼皮好Q弹,沾满甜香又带点麻辣嘅怪味酱,非常惹味!如果想食D清爽D嘅,青城腊肠菜花同凉拌25年黑醋老鼠耳都系唔错嘅选择!
主菜(每人6款选一款)
-皱皮椒酸菜煮英国鲈鱼(+$100)
-腰果辣子鹌鹑脾
主菜好多都好特别,再一次选择困难症发作!最好试咗店员推荐嘅皱皮椒酸菜煮英国鲈鱼及腰果辣子鹌鹑脾,果然无介绍错!酸菜鱼用上英国鲈鱼,鱼块大件厚肉,肉质嫩滑之余又结实弹牙,口感十足!汤底唔会过酸或过辣,反而鲜味比较突出,皱皮椒酸辣开胃,我自己就好钟意! 辣子鸡就见得多,辣子鹌鹑脾真系第一次见!鹌鹑脾用上澳洲农场出品,炸得薄脆,内里好嫩滑,渗满香料嘅香味,但又唔会好辣!
主食(每人选一款)
-剁椒花胶捞饭
-酸菜海参龙虾球手工面
主食一次过试晒剁椒花胶捞饭及酸菜海参龙虾球手工面。剁椒花胶捞饭令我谂起城中另一间中法fusion餐厅嘅招牌菜,未食过𠮶间星级餐厅,但井巷子嘅出品叫人惊喜!剁椒花胶捞饭份量慷慨,铺满花胶,毫不欺场。厚切花胶条炒香至油香弹滑,饭粒沾满酸辣鲜香嘅剁椒酱汁,绝妙! 酸菜海参龙虾球手工面都好有诚意,手工面口感弹牙,龙虾粒份量好多,加上爽滑弹牙嘅海参,用料矜贵!
甜品
最后以四川著名甜品冰粉作结,冰爽美味!
食物整体好高质,食物用料全部都一丝不苟。 食完呢个weekend brunch,真系饱到唔驶食晚餐!呢个Brunch可以一次过试晒餐厅多款招牌菜,仲有3小时任饮香槟,好抵食!假日早午餐分2个时段,有兴趣记得提早订枱!
Section A: 11:30 - 14:30
Section B: 15:00 - 18:00