2020-05-23
自己本第好中意食西餐,上个月系疫症最严重嘅时期,吾好话西餐,连其他菜式都少食咗好多😓去到呢家5月尾疫症嘅情况终于叫做好番好多,不过大家都要注意同埋时刻警惕⚠️之前同男朋友去过旺角银城广场嘅「日本野」,比我嘅印象都几深刻,因为记得𠮶度有款好好食嘅菜式不过之前已经打咗戈间餐厅嘅食评,今次就打佢隔离戈间餐厅嘅食评。个名都几得意,叫「Mini Friday」里面嘅环境非常有情调,一班朋友或者情侣黎都系一个唔错嘅选择。晚餐嘅价钱系百零至二百蚊,喺西餐黎讲应该系正常至小小贵戈个范围入面,同埋以肉类为主,对于食肉兽黎讲会系恩典。最特别嘅一样系,原本呢度有样野叫「DIY PASTA」,首先可以选择酱汁,然后系自选粉,跟住系配料,真系冇喺其他餐厅见过有呢样野,系特别嘅大家黎到真系可以试试。良心食店,就当然有啲特别显示到有良心嘅食物,呢度有呢份「时代抗翼」,真系够晒突围而出😂大家睇到啲名都会明晒系点嘅一回事~味道方面,就分别系柚子、咸蛋黄、辛辣同埋胡椒。首先叫咗个是日餐汤,我哋事先吾知个汤系咩汤,嚟到先知系杂菜汤。呢款汤比较特别嘅系,佢唔似平时啲杂菜汤咁剩系得蔬菜,里面仲会有啲青豆,食落去发觉都几啱小朋友食
首先叫咗个是日餐汤,我哋事先吾知个汤系咩汤,嚟到先知系杂菜汤。呢款汤比较特别嘅系,佢唔似平时啲杂菜汤咁剩系得蔬菜,里面仲会有啲青豆,食落去发觉都几啱小朋友食😌好味又健康。
黎之前已经有一份墨西哥脆片,同样地好少地方可以食到呢道菜式,试吓呢度嘅味点样先。墨西哥脆片的确几脆不过真系点都估唔到食落去阵味原来好似油炸鬼。
然后叫咗款维尼鸡翼,即系柚子鸡翼,之前喺其他西餐厅都食过柚子鸡翼,感觉都吾错,所以喺呢度都决定重拾戈款味道。柚子鸡翼面头已经有好多柚子皮,都几正宗呀~然后仲有好多柚子汁呢,食落清甜美味,感觉好清新,味道其实吾会太甜。
跟住终于到重头戏,香草牛油焗田螺酥盒,我一向都中意食海鲜,呢款菜式对我黎讲完全系恩物首先酥盒入面系有田螺同埋薯蓉,田螺好新鲜,口感啱啱好,加埋薯蓉完全系绝配!大概两个月前喺一间西餐厅食过酥盒,都算好食,不过呢间嘅味系更松化,而且吾会过份油腻。
逢亲有机会去西班牙餐厅,我都会叫西班牙海鲜饭,喺呢度竟然都有依款菜式真不错啊。海鲜种类有鱿鱼、蚬肉、大虾等等,种类繁多。海鲜喺呢度黎讲比较干身,吾够湿润,虾肉会比较好食。唯一值得一赞嘅系饭嘅份量真系好多,我谂4个人食都可以😂
最后就紧系食番个甜品做个美丽嘅句号,即制梳乎厘配雪糕,梳乎厘等嘅时间比较耐,要20分钟左右。发现依家时下嘅梳乎厘班戟店都会整出空气感嘅梳乎厘班戟,呢度嘅都吾例外,梳乎厘班戟口感比较松软,我个人其实钟意口感结实啲嘅,不过佢都整得几好食嘅,蛋味都香浓。