2019-03-31 1393 浏览
天气乍暖还寒,最近几日又冻返,就想食啲热辣辣嘅野!好耐冇食鸡煲,朋友推荐旺角白布街有间叫做「陆陆鸡煲火锅」,已经开咗好多年,一直都未试过,就试下佢质素如何啦!晚上黎到都已经几多客人,有各类单点火锅鸡煲配料,亦有陆陆鸡煲火锅海鲜套餐,每位$338,就可以享用鸡煲同波士顿龙虾海鲜汤底及精选火锅配料冷盘花螺小食花螺都几厚肉,颇鲜甜的陆陆鸡煲两人份量有半只鸡,鸡件份量都几多,皮薄肉厚。我地拣左微辣,所以辣度唔算好高,微微香辣,由于煲里仲有好多八角、蒜头、洋葱、香叶、芫荽等等香料,所以好香口惹味,鸡肉亦都相当入味,嫩滑美味波士顿龙虾汤食完鸡煲店员便会为我地换上波士顿龙虾汤,有蕃茄、粟米、原只波士顿龙虾等等配料而成的汤底,汤底散发着阵阵龙虾香气!原只龙虾好厚肉,肉质弹牙,虾膏极多海鲜火锅拼盘海鲜拼盘阵容顶盛!有鲍鱼、贵妃蚌、广岛蚝、圣子、蚬、海虾同鱼片等等,海鲜都系每日攞货的,确保新鲜!广岛蚝大大只好肥美;鲍鱼同贵妃蚌都几鲜甜;海虾好大只;蚬肉新鲜,冇沙!啱晒钟意食海鲜嘅人肉类拼盘除咗海鲜,仲有碟肉类拼盘,当中有顶级美国肥牛、猪肉片、同牛柳粒。猪肉片肥瘦分布均匀,好香软,猪肉味颇浓郁!肥牛片同牛柳

冷盘花螺小食

花螺都几厚肉,颇鲜甜的

陆陆鸡煲

波士顿龙虾汤

海鲜火锅拼盘

肉类拼盘

肥牛片同牛柳粒质素都不错,牛肉味香浓

鲜菜篮及菇菌类拼盘

三款精选鲜菜分别有生菜、皇帝菜同娃娃菜,碧绿新鲜又爽脆!
除咗有几款鲜菜,仲有菇菌类拼盘,有金菇、秀珍菇、草菇、鸡髀菇同鲜冬菇,份量适中!精选晒多款适合打边炉的鲜菜及菇菌,亦迎合返香港人健康的需要

手打丸及四式水饺

三款手打丸分别系:墨鱼丸、牛丸、猪肉丸,食得出系啖啖鲜肉新鲜手打而成,并没加入面粉,真材实料啊!
我最钟意嘅系墨鱼丸,新鲜爽口又弹牙,正呀!另外的鱼皮饺、云吞、水饺、同白菜猪肉饺都好新鲜,内里肉馅丰富,皮薄馅靓,好味道啊!

自家炸响铃及炸鱼皮

响铃浸1秒就食得,吸收晒龙虾汤嘅精华,永远都系打边炉嘅必点项目!脆炸鱼皮质素都不错,几新鲜香脆

总括而言,每位$338就有咁多款野食,食物质素好,性价比都几高!同埋真系非常饱!