2022-06-24 347 浏览
香港越黎越多高级鮨店,尤其哩两年出唔倒国,更加多人舍得食。㬢同其他鮨店好唔同,因为全店得一个$1800/人嘅套餐,而且完全冇简介有咩食,真真正正系厨师发办,会多左一份期待感。㬢店面唔大,围住寿司吧台大约可以坐倒12个食客,一贯浅木色设计,感觉舒服。墨鱼醋物 - 先黎一道开胃小菜,入面除左有墨鱼,仲有青瓜同紫菜,酸酸地非常开胃。广田湾生蚝 - 生蚝好大只饱满,海水味唔会太重,就咁加少少青柠汁食就得。真鲷 - 真鲷黎自爱媛县,师傅将佢薄切,中间再包住北海道马粪海胆,因为加左海胆,所以整个味道都好鲜甜。沙甸鱼矶边卷 - 矶边卷入面放左好多沙甸鱼,中间系芽葱,鱼味几重。北海道白象拔蚌 - 师傅喺象拔蚌上面落左岩盐同青柠,象拔蚌口感爽脆。濑尿虾 - 师傅将濑尿虾 烧到暖暖地,加左岩盐,所以可以唔洗蘸豉油,就咁用紫酥叶包住食,濑尿虾肉质软腍有弹性,紫酥叶味道比较强,我自己就钟意空口食多啲。等师傅上菜期间,都会食下啲配菜,食完师傅会再加,今次第一次见有芥菜头,食落有少少似炸菜。烧太刀鱼 - 似似地本地嘅牙带鱼,佢比较多油,食之前可以加青柠汁,等食落冇咁腻,如果唔够味先蘸酸汁食,我自己就钟意配酸汁食。

墨鱼醋物
广田湾生蚝
真鲷
沙甸鱼矶边卷
北海道白象拔蚌
濑尿虾
烧太刀鱼
间八 - 肉质比较爽口,带少少油香,因为上面已经加左wasabi,所以就咁蘸豉油食就已经够味。
间八
池鱼- 肉质扎实,鱼味比较浓,上面加左啲姜葱,令鱼味更突出。
池鱼
北海道响螺 - 口感比头先嘅象拔蚌更爽脆,师傅喺上面加左岩盐同青柠汁,令响螺味道更有层次。
北海道响螺
梳子鱼 - 梳子鱼用备长炭轻烧过,多左少少炭香味,上面系长葱,令梳子鱼冇咁腻,就咁加少少wasabi食已经足够。
梳子鱼
鱼汤煮大根 - 鱼汤用左立鱼去煲,熬到奶白色,中间嘅大根煮到好腍完全冇渣,上面放左松露酱、芝麻同蒜,令清甜嘅萝卜更加惹味。
鱼汤煮大根
金目鲷寿司- 食完一轮刺身,就到寿司喇!寿司全部系用赤醋煮,上面嘅金目鲷完全将寿司饭遮盖,金目鲷比真鲷绵滑。
金目鲷寿司
深海池鱼寿司 - 深海池鱼带少少爽口,鱼油甘香得黎唔会太腻。
深海池鱼寿司
三文鱼寿司 - 平时食厨师发办好少会见倒三文鱼,因为一般都认为系平价货上唔到大台,不过今次嘅三文鱼系黎自北海道嘅三文鱼幼鱼,肉质较绵滑,鱼味亦甜啲。
三文鱼寿司
𫚕鱼寿司 - 师傅拣左𫚕鱼嘅幼鱼做寿司,肉质带少少弹性,味道较为清新。
𫚕鱼寿司
鲭鱼寿司 - 师傅用左三块鲭鱼,口感较丰富。
鲭鱼寿司
毛蟹肉寿司 - 蟹肉软绵,因为中间混左蟹膏,多左少少膏香味。
毛蟹肉寿司
拖罗寿司 - 师傅用左大拖罗同中拖罗之间嘅部份制成寿司,鱼油适中,口感丰富。
拖罗寿司
中拖罗寿司 - 油脂冇刚才嘅拖罗寿司咁重,鱼油甘香。
中拖罗寿司
大拖罗寿司 - 油脂非常丰富,入口即融。
大拖罗寿司
三文鱼籽军舰 - 紫菜好干爽脆口,三文鱼籽用酒腌过,所以除左平时嘅咸鲜味,重多左少少甜味,几特别。
三文鱼籽军舰
马粪海胆军舰 - 比头先刺身的海胆鲜甜,完全冇腥苦味。
马粪海胆军舰
鲍鱼杂菜 - 面头系鲍鱼,上面淋左由鲍鱼肝制成嘅肝酱,肝味浓郁。下面除左杂菜,仲有米饭,就好似食紧一碗迷你版泡饭一样。
鲍鱼杂菜
赤面豉汤 - 比平时嘅面豉油味道更浓,入面有三只蚬,虽然唔算大只,不过都几厚物。
赤面豉汤

最后食埋蜜瓜,好软腍香甜,非常满足。
蜜瓜

总结,刺身寿司质素都好高,因为预先对套餐入面嘅菜式同份量都完全冇概念,所以当食完刺身侍应问洗唔洗少饭时,当时只有半饱嘅我地当然话唔洗,之后寿司食极都仲有,最后竟然有十一件咁多,真系估唔到会饱得咁交关。
$2000 (晚餐)
墨鱼醋物
广田湾生蚝