2021-12-21
今晚去荃湾千色汇行街街,路过见到<笃笃船面>,呢间泰国菜嘅餐厅,之前都嚟过一次,不过主要系以食泰式船面汤河粉为主,今次见到佢哋个餐牌多咗劲多嘢食,除左船面,仲有海南鸡、泰式猪颈肉、泰式猪手饭、泰式串烧、泰式沙律,连冬阴功都有!!仲要全日免收加一服务费,价钱劲贴地,好抵食吖!!~最后我哋order咗最抵食嘅$188二人套餐。散叫都有好多其它选择,全部都吾贵又抵食。<泰式咸蛋木瓜沙律>木瓜丝入口非常爽甜,味道带酸酸甜甜的感觉,同时亦伴有柚子的清新香味,可能酸甜味道较强,咸蛋味道不算突出,不过个人觉得整体感觉都几持别,开胃好食。<海南鸡>海南鸡胜在已经去晒骨,而且肉质非常嫩滑,入口啖啖肉。<沙嗲串烧>泰式沙嗲串烧有鸡肉同牛肉各三串,串烧烤得非常惹味好食,仲配有特制花生酱,花生味浓香而微辣。<红咖哩牛腩>红咖哩牛腩嘅肉质非常松软,带有少少脂肪,而且炆得又香又腍又入味,红咖哩味道突出而不会很辣,好啱吾太爱辣嘅我。<泰式船面>泰式船面用上嘅面底系幼身金边粉,金边粉嘅面质较为爽口,入口嘅感觉充满质感,汤底
最后我哋order咗最抵食嘅$188二人套餐。
散叫都有好多其它选择,全部都吾贵又抵食。
<泰式咸蛋木瓜沙律>
<海南鸡>
海南鸡胜在已经去晒骨,而且肉质非常嫩滑,入口啖啖肉。
<沙嗲串烧>
<红咖哩牛腩>
<泰式船面>
泰式船面用上嘅面底系幼身金边粉,金边粉嘅面质较为爽口,入口嘅感觉充满质感,汤底配有大量芫茜同炸蒜头,令到汤底嘅味道更为浓郁,亦带有点点泰式香料嘅味道,非常好食!!~
我哋加$16要了泰式时蔬,时蔬用上生菜,新鲜爽口。
另外还叫了泰式冻奶茶,茶味都几香几滑,并带有泰式风味,值得一试。
成个二人套餐都系$188,食物种类多,非常丰富,两个人食到劲饱,真心抵食又好食,值得下次再来呵!!~
环境都吾错,干净企理。
是夜比较多人买外卖,门口等外卖嘅人较多。