2020-04-28
上次食过马鞍山时代冰室,试了铁板饭等,水准相当唔错,今次去九龙湾呢间,目标瞄准晚市蒸𩠌。总共点佐3款𩠌:虫草花云耳蒸滑鸡、家和三色蒸水蛋、豉汁蒸仓鱼。金针云耳蒸滑鸡好常见,用虫草花就第一次见,虽然其实虫草花冇乜味,但口感几好。鸡肉够滑,个汁够味,用黎送白饭相当好!家和三色蒸水蛋,唔明家和系点解?其实都系鸡蛋、咸蛋同皮蛋,材料好足,唔会只得几粒,望落好够料!水蛋质感唔会好腍,唔会一夹就散,但系蒸得够滑,基本上嗌一碟水蛋,都可以食到两碗饭!谂住好耐先叫呢味豉汁蒸仓鱼,因为在茶餐厅食蒸鱼,成日食到阵腥味!有时块鱼解冻时间唔够,块鱼有D地方腍,有D地方硬身D,完全唔好食!今次决定叫黎试试,估唔到好好食!鱼肉算滑,冇乜腥味,加上大量豆豉,味道好够,一定要试!冇谂过在冰室食蒸𩠌,可以全部都咁满意!每味𩠌都有例汤送,个例汤都好好饮,感觉就算在冰室食晚饭,都可以好健康!