2024-10-11
假期中午光顾,等咗大概五分钟就可入座。用手机落单,唔使五分钟,所有嘢一次过嚟晒。张枱60cm x 60cm左右,放到已经放唔到 (如相中所示)。我哋已经有表示唔够位,职员无回应,照塞晒落嚟,全程我哋都系要拎住只碗嚟食。先饮炖汤,入面有凤爪同土鸡,都系要𦧲骨,我哋就用咗一只碗仔嚟装骨。饮咗1/3,实在太热,冷气又唔多够,两条友正面、背面全部流紧汗。咁抖抖食蒸饭先啦,问位职员拎只碗啦 (因为其中一只装咗骨)。我:「唔该,我哋想要个碗仔。」孖辫姐:「我好忙㗎!你慢慢等啦!」哦,哗,咩料??结果我哋等咗大概三分钟,佢都真系唔攞嚟,纵使见到佢企咗喺出餐位置无嘢做。另一位姐姐职员见我哋咁迷惘,反而主动问我哋有咩需要,就攞咗俾我哋。呢间餐厅喺一直我哋Openrice嘅bucket list入面,今次系专程嚟试,毕竟个位置唔算系好方便。成个过程都食得唔开心,感觉好压迫。都有谂过可能系餐厅假期想快啲翻枱,所以一次过上晒所有嘢,催你快啲食完走。但望吓旁边,又唔系㖞,两个大人加个B,坐四个位。妈妈买隔离SUBWAY入嚟慢慢食,爸爸叫咗个蒸饭,BB叫个布甸,that’s it,食得不知几悠闲。所以⋯ 真系唔知
我:「唔该,我哋想要个碗仔。」
孖辫姐:「我好忙㗎!你慢慢等啦!」
所以⋯ 真系唔知。或者我哋叫个二人餐太多嘢,我哋衰,搞到职员好忙啰。