由于早几日食过觉得相当唔错,所以喺今日「爸爸节」我们再去粉岭和丰街嘅「雅士餐厅」食晚餐庆祝!我们叫咗三个晚餐,喺点完餐之后,首先嚟嘅系牛油餐包同蒜蓉包,烘热咗嘅牛油餐包包质相当软熟,而蒜蓉包系新鲜即叫即焗,所以非常酥脆香口,而且整块包都搽满新鲜嘅蒜蓉粒同香草,令到味道相当芳香惹味!之后就嚟咗餐汤,周打鱼汤嘅浓稠度调教得恰到好处,唔会太过稠身,而变到好似浆糊咁,呢点系值得赞赏,而且材料亦好丰富,所以味道好鲜味!罗宋汤嘅汤料份量十足,汤底嘅味道相当鲜甜香浓,而且酸甜辣嘅比例啱啱好!酥皮焗海鲜汤嘅酥皮同早前食嘅一样,酥皮焗得非常酥脆,放落汤入面,吸收晒鲜味浓郁嘅汤汁精华一齐食,真系超正呀!由于我们一家都比较钟意食牛扒,所以主菜我们就拣咗几款唔同嘅牛扒一齐share嚟食,美国安格斯肉眼扒嘅肉质相当松软,唔会有韧嘅感觉!美国安格斯西冷牛扒嘅肉味系几款牛扒当中最浓郁㗎,食落感觉比较有咬口,而且肉汁都几多,完全唔会有「嚡」嘅感觉!纽西兰肉眼扒嘅表面煎得好香口,入面嘅肉质非常嫩滑!而且三块牛扒都超大块厚身,食落唔会有根同几乎系无多余嘅脂肪,真系超正同超抵食呀!因为好味到停唔到口,所以我们好快就将牛扒同
唔会有韧嘅感觉!
美国安格斯西冷牛扒嘅肉味系几款牛扒当中最浓郁㗎,
纽西兰肉眼扒嘅表面煎得好香口,
入面嘅肉质非常嫩滑!
而且三块牛扒都超大块厚身,
食落唔会有根同几乎系无多余嘅脂肪,真系超正同超抵食呀!
因为好味到停唔到口,所以我们好快就将牛扒同所有配菜食晒,之后仲有餐茶同跟餐甜品甜品系久违咗好耐,小时候好钟意食嘅杂果啫喱,今晚呢餐我们都觉得非常开心同满足!
另外我们再单点咗个法式焗田螺,因肉质相当软滑,
同上次嚟食嘅味道一模一样,依然可以保持水准!

总括:最值得赞赏系师傅控制牛扒嘅生熟程度相当恰到好处,我们要求7成熟,亦可以达到我们嘅要求,唔会我们要7成熟,但出嚟就变咗全熟或者系过生,真系值得一赞!
牛油餐包
蒜蓉包