2021-07-15 47 浏览
今日同朋友黎试下位于大坑嘅肉骨皇。呢问星马餐厅可以食到新加坡同马来西亚嘅野食,所以menu上嘅野食都有好多款。黎得呢类餐厅,当然要叫返个肉骨茶试下啦。佢哋个肉骨茶有分大同细,我地就叫左个细嘅食,怕唔够饱所以叫多个咖哩牛配油酥饼。肉骨茶虽然见佢细细煲,但其实好足料,啲汤都多到争啲满泻。里面有金菇,腐竹,杞子同豆卜,再加上好几旧大大嘅猪骨肉,一啲都唔少野,感觉重好养生。味道方面,有阵阵药材味,而且感觉偏甜,所以好啱口味,食下食下,成煲好快就冇哂,汤都冇净。另外咖哩牛肉都好好食,味道有少少辣,咖喱味好够,唔太食得辣嘅我都觉得好正。而牛肉唔太老,配埋油酥饼系绝配嘅选择,所以食完一碟油酥我地都觉得唔够喉要再喊多碟先得。再叫个碟有埋肉松系入面,真系好夹,而且佢得刚好,食落脆口,热辣辣,真系要食左先。就算无咖哩汁,净食都好满足。好值得大家一试。

好值得大家一试。