同好耐冇见嘅Piglet食晏,食完要去中环食绿茶甜品,咁晏昼当然唔可以食太多,最后拣咗呢间卖好多款酒嘅吧。呢间餐厅位于电气道一栋大厦入面,道闸系锁咗㗎㖞,好彩地今日佢开咗门,所以我可以就咁行上嚟,但睇嚟平时都要㩒门钟先开到门了。虽然大街上有啲牌,但始终都系比较难啲揾,但唔熟呢头嘅就真系有啲难度。上到嚟,系一间酒吧,但唔似系传统𠮶啲酒吧㖞,墙上面画满公仔嘅?!细问之下,原来系中学生画㗎㖞,有趣!lunch set定价又几合理㖞,又有来自多个国家超过200款啤酒,除此之外仲有比较特别嘅生啤,其中两只都系佢哋自家制,好想带啲朋友嚟试晒咁多只呀!椰子黑啤 ($60)椰子味好浓郁,带点麦芽嘅甘醇清香,但如果顶层多返啲泡咁就完美喇!老板娘呵好好人嘅,但我哋挂住倾计,饮完先记得咦好似冇乜泡咁嘅?!Peach Punch ($55)由桃、柠檬汁、红莓汁沟成嘅mocktail,旧桃似系一旧桃雪,先笃开佢之后就会慢慢渗入饮品里面,但桃汁嘅浓郁味道盖过咗另外两款,层次冇咁突出,但我好钟意桃汁,所以整体嚟讲系解渴好饮!洋葱汤好耐冇饮过咁足料嘅洋葱汤!差不多啖啖都系条状洋葱多过汤,香甜到不得了,正正正!香蒜榄油
椰子黑啤 ($60)
Peach Punch ($55)
Peach punch
洋葱汤
香蒜榄油炒扁意粉 ($58)
叫咗呢个传统意大利菜,当然叫咗多蒜多蒜啦,浓烈嘅蒜香加上辣椒干及香草嘅香味,十分惹味,完完全全刺激味蕾,愈食愈想食!但如果蒜可以再重手啲,咁就完美喇!
香蒜榄油炒扁意粉
低温慢煮鸡胸茄汁意大利粉 ($62)
平时我唔钟意食鸡胸嘅,觉得佢好嚡口,但Piglet话摇试吓低温慢煮㖞,咪叫个试吓啦!鸡胸唔太厚,口感非常软腍滑溜,仲啖啖都咁juicy,食完都唔似系鸡胸,真系夸张!似乎芝士落得重手咗,啲意粉有啲奶粉嘅味道,好搞笑,如果茄汁再重手啲咁就更加好啦!
低温慢煮鸡胸茄汁意大利粉
由于佢哋有播广东歌,食食吓老板娘听到我唱歌,于是带咗我入去佢哋间装修中嘅VIP房,原来迟啲会有K唱,暂时又未有minimum charge,仲要每日12-9就系happy hour,真系啱晒得闲上嚟叫啲野食饮啲野再唱返几首歌㖞!
2017-01-21
Peach punch