2019-02-20
好耐冇食过旺角果啲楼上Café,今次同朋友去到「金鸡广场」,我真系第一次黎呢个广场,对呢到冇乜认识,不过朋友话之前系呢个广场揾食,觉得价位公道同埋冇咁多人,会舒服啲,所以就带我黎。环境Café不算大,但有提供比较多人座既位置,可以坐10人一张枱都冇问题,令我即刻谂返起Re-u呢样野,大学生好中意一班人去Café食野吹水坐一晚,相信呢到叫自己做「To-Gather Cafe」都系因为想提供一个场地同大枱比一大班朋友上黎食野吹水,亦唔少得Café必备既游戏供应。另外,朋友因为手机冇电,就问左店员有冇充电头,可以比$100按金,座位下面有插座比你插电,呢点几好,唔洗比钱借尿袋。餐牌以Set餐为主,有A至I餐可供选择,都有一个叫做Party for two,有哂小食、主菜、甜品,饮品仲任饮添,不过主菜选择就得四款,当中冇我地想食既款式,所以我地都系叫返Set Dinner。珍宝吉列凤尾虾配薯角 $55都几大份,吉列凤尾虾几大一条,外层酥脆而且完全冇油溢味,炸油新鲜,虾既肉质都可以,薯角正正常常,以$55价钱都不错。Set Dinner均送是日餐汤及$32以下饮品一杯,亦可以补回差价选择$32以
餐牌
珍宝吉列凤尾虾配薯角 $55
Set Dinner均送是日餐汤及$32以下饮品一杯,亦可以补回差价选择$32以上饮品。
是日餐汤 — 蘑菇忌廉汤
好足料,仲有面包碎系面,饮落几香蘑菇味,而且质地浓稠,都几饱肚。
Set Dinner H — 原条鳗鱼饭 $119
鳗鱼真系好大一条,但口感同味道有小小令人失望,鳗鱼比较韧,咬落去冇鱼油香同口感唔柔软,饭亦比较硬身小小。
Set Dinner I — 黑松露海鲜意大利饭 $119
包括左海虾、蓝青口、鱿鱼及蚬肉,所用既盘几特别,系用长身既盘装住,食起上殷要小心啲,因为好易拔出界。意大利饭有做到小小烟韧既口感,粒粒都有沾上忌廉汁,几有咬口,而海鲜份量都多,海虾够弹牙、蓝青口冇沙唔腥,比起原条鳗鱼饭出色好多。
咕力乐 单点$50
跟Set Dinner补回差价补$18,好大一杯!由乐家杏仁糖+朱古力Blend成,面头有少少乐家杏仁糖既花生碎,饮落系以朱古力味为主,但冇平时果啲咁甜咁腻,几岩我口味。
香蕉朱古力 单点$37
跟Set Dinner补回差价补$5,友人点左呢杯热既香蕉朱古力,闻落好香香蕉味,味道正常。
总括而言,虽然我同友人得2个人,但因为我地比较夜先食Dinner,餐厅都比左张大枱我地,坐得十分舒服,唔止岩同朋友上黎食饭吹水,真系好岩一大班上黎,都有好几枱系一大班人一路食一路玩,气氛好愉快。