2024-12-15
嚟到铜锣湾想揾啲靓环境嘅餐厅食饭,但又唔知可以去边,一于就嚟皇室堡3楼嘅Royal Inn啦餐厅个环境超适合打卡,首先门口有个喷水池已经极为少见,见到几乎每位客人都会去打打卡,而室内都系以欧式宫廷风格为主体,坐位都好阔落舒服,所以环境嚟讲都一流而我哋叫咗 #鲜牛肉他他配烧牛骨髓 、 #法式大蒜蘑菇忌廉烤鸡 同埋 #流心布袋芝士紫薯意大利饭 #鲜牛肉他他配烧牛骨髓 $198鲜牛肉他他每一旧牛肉都细腻柔嫩,入口即融,加埋蛋液一齐食更显肉鲜味,而烧牛骨髓外层焦香,内里则是滑腻的髓液,口感独特,将牛肉他他同牛骨髓捞埋一齐食更食到牛嘅油香#法式大蒜蘑菇忌廉烤鸡 $258呢个烤鸡一拎上嚟已经系超级香,鸡肉烤过之后外皮金黄酥脆,食落去保持住鲜嫩多汁,再加上灵魂酱汁嘅忌廉酱,简直系令人忍唔住一旧接一旧咁食,除咗烤鸡之外,当中配菜嘅薯仔同埋香菇都好有惊喜,薯仔有少少咬口,唔会变到一pat pat野咁,而香菇好鲜香顺滑,味道浓郁,令成道菜口感同味道都好丰富,不愧系招牌菜#流心布袋芝士紫薯意大利饭 $158流心布袋芝士紫薯意大利饭相对真系比较少见,所以一见到就谂住叫嚟试下,而意大利饭的米粒煮得比较硬食,食落
#法式大蒜蘑菇忌廉烤鸡 $258
流心布袋芝士紫薯意大利饭相对真系比较少见,所以一见到就谂住叫嚟试下,而意大利饭的米粒煮得比较硬食,食落粒粒分明,同之前系其他餐饭食过嘅意大利饭唔同,而紫薯嘅加入唔单止增添视觉上嘅色彩,仲带嚟淡淡嘅甜香,夹埋芝士同番茄一齐食酸酸地都几特别,不过就见个布袋芝士未有流心效果,可能因为冻咗少少嘅关系挂