2020-09-18
食咗大壹冰室好多次,第一次食佢個下午茶。因為見到我最愛嘅鹹蛋黃,仲要配芝士同埋多士呢個咁新穎嘅配搭,忍唔住要試一試🙈都有名你叫「邪惡芝士鹹蛋黃焗多士」真的好邪惡,但明知肥死都要食係咩原因?因為真係超正!先講個多士,烤得剛剛好唔會太燶,入口相當脆口,而且厚度適中,每入口都會有脆脆的聲音,好正!多士面舖滿咗濃濃的鹹蛋黃醬,絕不孤寒。鹹蛋黃嘅fatty味好濃厚,有少少油令到個蛋黃入口好smooth唔會太結太實,鹹度都啱啱好。再上面配一塊芝士,老實講塊片裝芝士有少少失望,好似好hea咁掉塊卡夫落去,令到整個賣相失晒分,不過因為芝士本身都有啲鹹味,食落個味道又同鹹蛋黃醬好夾喎!多士、芝士同鹹蛋黃本來係風馬牛不相及的配搭,竟然係咁好食!我俾90分!!