2019-04-05 109 浏览
一直觉得元朗已经有多隐蔽好餐厅,但其实行远少少既锦田一样有好多美食。入锦田自己揸车会比较方便但亦有巴士小巴可以入去,今次就跟朋友车,闯一下锦田既餐厅。呢间日式铁板餐厅行过个门面就立即决定要食,叫左个特上活鲍鱼铁板烧二人餐,弥补近排工作压力大~一路睇住师傅煮一路闻住食物香味慢慢四处飘散,真系好正白甘鲷。第一次鱼会连鳞食,鳞炸到好脆,配上嫩滑鱼肉,口感好丰富,底部嘅酱系支豆薯蓉配黑松露,支豆同黑松露味道清淡唔会影响鱼嘅鲜味。日本鲍鱼。鲍鱼爽口唔会过老,最欣赏个鲍鱼肝酱,师傅话系将鲍鱼肝蒸熟再制作成酱,劲浓既肝味但完全无苦涩味。清酒煮蚬。蚬劲大只劲鲜味,见师傅煮既时候落好多酒,但个汤一啲都唔浓烈,好温和好鲜甜。美国牛柳+黑豚薄烧。牛柳叫左5成熟,睇住师傅烧真系好享受,牛柳一口一件,肉质好嫩又唔会太生。黑豚中间包住姜同葱,好冲击嘅味道,肉质好嫩一啲都唔老,可见师傅功力十足。激邪恶多士!见师傅整焦糖多士以为系其他客人order,点知系请我地食,见师傅落劲多白砂糖以为会好甜,但焦糖化左既焦糖味劲正!师傅话menu无架,每位想食就试下问问师傅。炒野菜,炒饭。芽菜好甜,去到最后令个口有啲小清新。炒饭配

白甘鲷

清酒蚬

极邪恶多士

炒饭

炒野菜,炒饭。芽菜好甜,去到最后令个口有啲小清新。炒饭配料有樱花虾洋葱萝卜葱,味道刚好,食完肉配上一碗饭绝对系完美。

奶冻。最后甜品叫左奶冻,个人觉得有啲甜,但奶味浓郁,食完唔会腻。

估唔到系锦田会有咁高质铁板烧,如果过海相同质素既价钱应该会贵一倍,下次有大事庆祝都选择呢间铁板烧食餐好!
极邪恶多士