2021-09-02
【超靓打卡芋圆火锅📸 视觉效果一流💝叹匀芋圆+仙草+豆花+红豆+黑糖珍珠】<<小编girls talk>> 你究竟有多好甜? 有啲人钟意饮汽水可乐,有啲人钟意蛋糕雪糕,有啲人钟意朱古力马卡龙,有啲人好酸唔好甜,你又系边种?我好甜,但系从来唔饮含糖量高嘅人工饮品,取而代之系无糖豆浆、高钙低脂奶、鲜榨果汁、蔬果汁,同大量水。至于原因,下个post再续...讲返个芋圆先~打边炉大家就试得多,咁用火锅兜装住嘅甜品呢?😝😝 今次介绍呢款甜品,仲可以自选「汤底」,点咩「酱汁」。 有特色,又好味,又打得卡,去片啦!至于环境呢,入面嘅环境好用心,真系好似身处台湾夜市咁架😆______________________________【食评篇👇👇👇】🤓🤓评分benchmark参考🤓🤓✏10分 - rare heaven😇✏8, 9分 - 属高分之作✏7分 - 正正常常,同平时食到嘅差唔多 ✏6分 - 有d失望,expect佢会好食d✏5分 - 伏野,零分重作芋圆火锅 ($99) (💝8/10)🔶汤底有六款选择:黑糖牛奶、冬瓜牛奶、椰浆牛奶、豆浆
讲返个芋圆先~
至于环境呢,入面嘅环境好用心,真系好似身处台湾夜市咁架😆
【食评篇👇👇👇】
🤓🤓评分benchmark参考🤓🤓
✏10分 - rare heaven😇
✏8, 9分 - 属高分之作
✏7分 - 正正常常,同平时食到嘅差唔多
✏6分 - 有d失望,expect佢会好食d
✏5分 - 伏野,零分重作
芋圆火锅 ($99) (💝8/10)
🔶汤底
有六款选择:黑糖牛奶、冬瓜牛奶、椰浆牛奶、豆浆、皇室奶茶同黑糖糖水
睇网上食评,主要拣椰浆牛奶同皇室奶茶居多,最后选择特别少少嘅椰浆牛奶。
椰浆牛奶质感厚身,挂汁力效果比较好,食芋圆时会有丝丝椰香味,令本身已经有味道嘅三色芋圆,提升一个层次
上枱时,干冰形成雾烟状态, 可以将「汤底」慢慢倒入火锅,玩味十足!
🔶沾粉酱
有五款选择
花生糖粉、炼奶、oreo碎、蜂蜜、朱古力酱
视乎你想点粉定liquid,拣咗花生糖粉、oreo碎同蜜糖。推荐蜜糖,唔系一般honey咁死甜,一入口就食出丝丝花香味。问过店员,原来都有好多客人查询呢款蜜糖😚,话系台湾直送嘅蜜糖黎💝💝
🔶底料
芋圆火锅份量都几大,最紧要佢选择多,好似放题咁咩都有!!
食落口感烟韧,芋头圆真系食到一粒粒芋头!红豆微甜、豆花好香滑,之后仲encore左豆花!系滑到无渣,"sir"入口果只。有d甜甜地冰系底
【环境篇👇👇👇】
- 我见个个2人入座,都会比4人位你,好够位打卡
- 成个背景好似台湾夜市不在话下
- d员工会用台湾tone "欢迎光临" 你,同你讲野会乌低身同你沟通
- 不过唯一唔好处系繁忙时间只有45分钟堂食
✏✏✏✏✏✏✏
👅味道:8.5/10
🌌环境:9/10
🙋🏻♂️服务:8/10
💰价钱:$99
👍🏻推荐:8.5/10
✏Overall✏
呢个火锅真系好有创意!除咗放干冰仙气阵阵,decor仲好似去左台湾一转!
甜品好味,金壶同喷烟效果好靓!味道唔伏,好食架!!
(📍西环)阿元菜市场 (科士街)
西环坚尼地城科士街40号联安新楼地舖
(😘tips: 坚尼地城C出口)