2024-03-19
久违嘅铁板烧,系为咗见外国返来嘅朋友,今次特登由大西北大长征,出到去天后食🫣环境估唔到系大厦最顶楼,对住成个维港景,仲有日落睇😳超靓!餐牌有唔同价位嘅Omakase,今日我地食Dinner Lobster and Beef Set $1680! 季节前菜(3款) 分别系蕃茄水云、海胆腐皮、萤光鱿鱼。水云又可以叫做海发菜,系昆布同属褐藻类,食落有啲似蒟蒻面嘅质感,配蕃茄酸酸甜甜咁几开胃;腐皮本身又系淡口味,用海胆做配搭就可以更突出奇鲜明;萤光鱿鱼口感些少烟韧。 季节刺身(2款) 左边系深海池鱼,入口质感爽脆,右面就系烧过嘅吞拿鱼腩,近乎入口即化,烧过表面降低油腻度。 烧左口鱼边身金枪鱼腩手卷 吞拿鱼蓉、左口鱼,以鱿鱼脆片代替一般用海苔做手卷好特别,已经调好味,就咁食就得,鱿鱼脆片甜甜地同吞拿鱼蓉、左口鱼又几夹。 帆立贝配鲜海苔 三文鱼籽系师傅自己腌制,煎香两边嘅剌身级帆立贝,配木鱼清汤及新鲜海苔,三样一齐食,本身新鲜海苔嘅咸香令木鱼清汤更鲜香,亦可夹侧边嘅鸡冠草解油腻。 铁板银鳕鱼 无用立鳞烧嘅方式,而系煎脆鱼皮插系上面银鳕鱼,银鳕鱼好嫩滑,亦有鱼油渗出。 澳洲龙虾 主角之一澳洲龙
估唔到系大厦最顶楼,对住成个维港景,仲有日落睇😳超靓!
餐牌
季节前菜(3款)
季节刺身(2款)
烧左口鱼边身金枪鱼腩手卷
帆立贝配鲜海苔
铁板银鳕鱼
澳洲龙虾
主角之一澳洲龙虾,钟意食铁板烧其中一个原因就系可以望住师传嘅刀工同即席处理嘅技巧,食材新鲜,只用本身嘅虾膏煎,龙虾弹牙,基本上虾膏都包裹住啲虾肉,用埋牛油煎香,简单好食!
宫崎和牛(厚烧 或 薄烧)
我地厚烧、薄烧各一,和牛当然油脂感高,但又不乏咬口,薄烧入面会包左香蒽同蒜片,就会大大降低油腻感,味道亦丰富啲,但钟意有咬口就一定系厚烧。
香蒜蟹肉炒饭配炒什菜
炒饭唔简单,系蟹肉炒饭,用铁板方式做到粒粒分明,但就会偏干身一啲,所以炒什菜跟上用姜葱酱麻油芝麻嘅酱,一齐食就无咁Dry。
季节吸物
唔系面豉汤,而系鱼汤,味道够浓郁而又不腻不咸。
焦糖多士&甜品
必有焦糖多士&雪糕做结尾,特别在加咗紫菜粉,食落好似紫茶味鱼仔饼咁。另外仲有绿茶黑豆布甸配黄豆粉蕨饼,甜品都有两份❤️ 美中不足系呢个价位如果想食鲍鱼要另外加钱。